SOZA zverejnila nominácie na prestížne ocenenia za rok 2013

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:44 • 2 min
SOZA zverejnila nominácie na prestížne ocenenia za rok 2013

BRATISLAVA – Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) dnes na tlačovej konferencii zverejnil nominácie na prestížne ocenenia za rok 2013. Stane sa tak 19. novembra počas galaprogramu v bratislavskom Divadle Aréna. Najlepší v jednotlivých kategóriách budú ocenení bronzovou plastikou s názvom Eurydika.

slovakia

left justify in out

Na 17. ročníku týchto ocenení sú v kategórii pre skladateľa najhranejších hudobných diel nominovaní Peter Bič, Marián Kachút, Václav Patejdl, Ivan Tásler a Miroslav Žbirka, v kategórii pre textára najhranejších hudobných diel Boris Filan, Daniel Hevier, Vladimír Krausz, Kamil Peteraj a Martin Sarvaš. Cenu pre najhranejšiu skladbu si odnesie jeden zo songov Hey Now (Peter Bič Project), I Was Wrong (Celeste Buckingham), Keď sme sami (Hex), Run Run, Run (Celeste Buckingham), Thinking About You (Peter Bič Project). 

 

Najpredávanejším zvukovým nosičom je jeden z albumov Hlasy (Richard Müller & Fragile), Moruša: Biela (Jana Kirschner), Návšteva po rokoch (Peter Lipa & Milan Lasica), Navždy (Kontrafakt) a Pesničky pre detičky. Najpredávanejším nosičom zvukovo-obrazového záznamu je Fíha Tralala (Farebný svet), Spievankovo 3 a Spievankovo 4 (Mária Podhradská a Richard Čanaky). Na Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní sú nominované Rádio Jemné melódie, Rádio Lumen, Rádio Modra, Rádio Rebeca a Rádio SiTy.

 

Aj tento rok pripravila SOZA slávnostné odovzdávanie s exkluzívnym programom, ktorý reflektuje žánrovú pestrosť repertoáru. Jeho súčasťou bude džez, populárna hudba i vážna hudba historická, či súčasná. Zaznejú diela hudobných skladateľov v podaní špičkových slovenských interpretov. Džezová hudobníčka Ľudmila Štefániková, Ľuboš Šrámek a jeho East European Artsemble, sopranistka Adriana Kučerová, huslista Milan Paľa, Juraj Burian, Peter Preložník, súbory súčasnej hudby VENI ensemble a VENI ACADEMY. Adriana Kučerová so sprievodom renomovaného súboru Solamente Naturali predvedie slávnu áriu Georga Friedricha Händla z opery Xerxes, ktorá sa 25. decembra 1906 niesla ako prvá rozhlasovým éterom. Súčasťou programu budú aj hviezdy našej populárnej hudby - legenda československej popscény Pavol Hammel a formácia Peter Bič Project.

 

„Komparácie so susednými krajinami, s ktorými máme podobnú históriu, Maďarsko, Česko, Poľsko, poukazujú nato, že u nás je stále používanie domáceho repertoáru oveľa nižšie ako v týchto krajinách. U nich ani neprebiehajú diskusie o tom, že by domácej tvorby v médiách malo byť viac. Tam sa médiá správajú tak, že hudbu rozvíjajú a používajú, pretože majú aj systémovo hudobný priemysel vybudovaný a generuje v tých krajinách aj ekonomické zisky a tak isto zamestnanosť. My sa buď budeme prepadať do čiernej diery, alebo sa môžeme pozrieť optimisticky, teda pred boomom hudobného priemyslu. Bázu domácej tvorby tvoria autori, bez nich nemôže tvorba existovať. Keď sú možnosti rozvíjať autorskú tvorbu, táto automaticky generuje interpretov a prostredie vytvára potom hudobný priemysel, ktorý v Európe prestavuje až 28-percentnú zamestnanosť,“ uviedol pre TASR riaditeľ SOZA Anton Popovič. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies