Sovieti vykonávali jadrové výbuchy na mieste, kde chce Rusko s Čínou ťažiť ropu

NETKY.SK • 25 Október 2013, 18:38 • 2 min
Sovieti vykonávali jadrové výbuchy na mieste, kde chce Rusko s Čínou ťažiť ropu

MOSKVA - Sibírske ropné pole, ktoré plánujú spoločne vybudovať Rusko a Čína, bolo v 70. a 80. rokoch minulého storočia dejiskom sovietskych jadrových výbuchov. Uviedli to dnes ruskí predstavitelia, na ktorých sa odvolávala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda a štátna ropná firma Rosnefť informovali, že pole je bezpečné, a odmietli obavy ochrancov životného prostredia, že ropa vyťažená v tejto lokalite by mohla byť zamorená radiáciou. Odhalenie však vyvoláva pochybnosti nad strategickým spoločným podnikom na ťažbu ropy, ktorého plány oznámili pred týždňom a v ktorom Rusko - najväčší energetický producent na svete - odstúpilo svoj podiel ropného majetku Číne, poprednému spotrebiteľovi.

Na ropnom poli Srednebotuobinskoje sa uskutočnilo najmenej sedem "mierových" jadrových výbuchov. Uvádza sa to v správe zverejnenej ministerstvom životného prostredia Jakutskej republiky, odľahlej oblasti vo Východnej Sibíri. "Áno, naozaj, na tom mieste boli vykonané jadrové výbuchy," uviedla pre Reuters hovorkyňa ministerstva z mesta Jakutsk. Žiadne úniky radiácie neboli hlásené, dodala. Cieľom výbuchov v uvedenej lokalite bolo zvýšiť tok ropy z hornín, ktoré ju obsahujú, a v jednom prípade bolo zámerom vytvoriť nádrž na skladovanie ropy. Rosnefť vo vyjadreniach zaslaných e-mailom agentúre Reuters uviedol, že pravidelne kontroluje radiáciu na v súčasnosti uzatvorených miestach výbuchov v oblastiach, kde má povolenie ťažiť. Testy podľa ruskej firmy ukázali, že sa na povrch nedostali žiadne rádionuklidy, ani v rope.

Spoločnosť Rosnefť podpísala minulý týždeň memorandum o spoločnom podniku s čínskou štátnou firmou China National Petroleum Corporation (CNPC), s ktorou vybuduje ropné pole obsahujúce miliardu barelov vzácnej čiernej tekutiny. Šéf Rosnefti Igor Sečin podpísal tento týždeň zmluvu, ktorá zvýši vývoz ruskej firmy do Číny na vyše milión barelov ropy denne. Dohody odrážajú snahu prezidenta Vladimira Putina obrátiť stratégiu ruského energetického exportu smerom na východ, ďalej od stagnujúceho európskeho trhu a skôr k dynamickému ázijsko-tichomorskému regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies