Sopranistka A. Kučerová a kresťanský orchester Zoe vystúpia v Bratislave

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:22 • 2 min
Sopranistka A. Kučerová a kresťanský orchester Zoe vystúpia v Bratislave

Sopranistka A. Kučerová a kresťanský orchester Zoe vystúpia v Bratislave

slovakia

left justify in out

img

Na slávnostnom koncerte pri príležitosti 20. výročia obnovenia činnosti Evanjelickej diakonie ECAV na Slovensku (ED ECAV) bude účinkovať mladá operná speváčka Adriana Kučerová so sprievodom Kresťanského komorného orchestra ZOE pod taktovkou renomovaného umelca Ewalda Danela. Uvedú duchovné diela majstrov baroka, klasicizmu aj romantizmu Georga Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Césara Francka a ďalších. 
Koncert sa uskutoční v piatok 28. októbra o 18.00 h vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave. V rámci programu vedenie Evanjelickej diakonie ocení štyroch spolupracovníkov, ktorí sa významným dielom zaslúžili o jej rozvoj.
Výťažok zo vstupného sa použije na podporu činnosti Centra pre deti a mládež KROK na Panenskej ulici v Bratislave. Koncert organizačne zabezpečuje občianske združenie Ars ante portas.
Diakonia je znakom praktického prejavu kresťanstva. Tento čin viery a pomoci blížnemu má svoje korene aj na Slovensku. Začiatky diakonie u nás sú spojené s pôsobením nemeckého evanjelického zboru v Bratislave, diakoniou sestier Royových v Starej Turej, ako aj evanjelickým spolkom Dobrodej v Liptovskom Mikuláši, kde v minulosti pôsobili viaceré zariadenia. Jednotlivé diakonické diela boli postupne spojené a zastrešené Spolkom slovenskej evanjelickej diakonie. Tento vykonával svoju činnosť až roku 1956, keď v časoch komunizmu bola Evanjelická diakonia rozpustená. 
Po zmene pomerov v roku 1989 sa Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) rozhodla činnosť diakonie obnoviť, a to na úrovni cirkevných zborov, ako aj zriadiť špecializovanú organizáciu, ktorá začala budovať sieť stredísk a rozvíjať rôzne formy sociálnych služieb ľuďom v núdzi, ako aj programy a projekty na pomoc ľuďom na Slovensku i v zahraničí. 
ED ECAV obnovila svoju činnosť v novembri 1991. V súčasnosti Ústredie ED ECAV spravuje 18 stredísk po celom Slovensku, v ktorých poskytuje služby deťom, mládeži, chudobným, seniorom či zdravotne postihnutým, ťažko chorým a zomierajúcim. Pomáha aj ľuďom postihnutým prírodnými katastrofami na Slovensku i v zahraničí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies