Nočné rokovania o obsadzovaní najvyšších postov v štruktúrach EÚ nič nepriniesli

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 12:00 • 2 min
Nočné rokovania o obsadzovaní najvyšších postov v štruktúrach EÚ nič nepriniesli

BRUSEL - Počas dnešného dňa vyšiel denník Politico so správou, že v prvý deň summitu EÚ boli rozpory medzi premiérmi a prezidentmi členských krajín tak veľké, že sa nepodarilo dosiahnuť žiadne obsadenie troch najvyšších pozícií v štruktúrach EÚ.

slovakia

left justify in out

"Ani pre jedného z kandidátov sa nenašla väčšina. Stretneme sa znova 30. júna. Budem pokračovať v konzultáciách," uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení nočných rokovaní.

 

Predseda Európskej rady pred novinármi priznal, že vo štvrtok bol ešte "opatrný optimista", avšak po tom, ako sa stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou už bolo jasné, že k dohode nedôjde. 

 

img

 

Už na úvod summitu premiéri zastupujúci v Európskom parlamente politické skupiny socialistov a lberálov-centristov z Obnovme Európu dali jasne najavo, že pri hlasovaní nepodporia kandidáta Európskej ľudovej strany (EPP) Manfreda Webera na post šéfa Európskej komisie. Európski ľudovci však na Weberovej nominácii trvali.

 

 

Nástupca Jeana-Clauda Junckera na čele exekutívy EÚ bude musieť na krízovom summite 30. júna získať podporu 21 európskych lídrov a následne aj väčšinu v Európskom parlamente (367 hlasov). Stále však zostáva otvorená otázka mien, ktoré by tieto pozície obsadili. Podľa Politico dal Macronom najavo, že volební lídri (špicenkandidáti) troch najväčších politických skupín v EÚ - Weber, Timmermans a Vestagerová - sú už mimo hry o top pozície.

 

img

 

Na summite padol aj návrh rozdeliť balík štyroch top pozícií (šéfovia Európskej komisie, Európskej rady, Európskeho parlamentu a šéfa diplomacie EÚ), pričom EPP ako víťaz eurovolieb si nárokovala na predsedu eurokomisie. Táto požiadavka údajne nebola zamietnutá, ale nesúhlas bol pri osobe Manfreda Webera. Merkelová má však odlišný pohľad. Priznala, že ani jeden z troch uvedených kandidátov nezískali v noci väčšinu, zostala však "otvorená možnosť", že by sa táto situácia mohla zmeniť. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona