Sondážne rokovania v Nemecku dopadli úspešne, strany začínajú rokovať o podmienkach novej koalície

NETKY.SK • 12 Január 2018, 10:40 • 2 min
Sondážne rokovania v Nemecku dopadli úspešne, strany začínajú rokovať o podmienkach novej koalície

BERLÍN - Predstavitelia konzervatívnych strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov dosiahli prelom v sondážnych rokovaniach a chcú začať koaličné rokovania.

slovakia

left justify in out

Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia rokovaní. Kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová, šéf bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer a líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz chcú svojim straníckym grémiám oficiálne odporučiť začatie koaličných rokovaní. S dohodou straníckych špičiek však musia súhlasiť aj jednotlivé pracovné skupiny. Ak sa tak stane, posledné slovo bude mať v prípade SPD mimoriadny zjazd.

 

Predbežný záverečný dokument má podľa DPA 28 strán. Vedúci predstavitelia CDU/CSU a SPD podľa neho dospeli k dohode o návrate k paritnému financovaniu zákonného zdravotného poistenia, to znamená, že príspevky budú odvádzať rovnakým dielom zamestnávatelia i zamestnanci.

 

Potenciálne koaličné strany neplánujú ani zvyšovanie daní. Sociálni demokrati nepresadili požiadavku na zvýšenie hornej daňovej sadzby. Spájanie rodín utečencov s obmedzenou ochranou bude možné "len z humanitárnych dôvodov" a obmedzené na maximálne 1000 prípadov mesačne. Počet utečencov, ktorých za rok prijme Nemecko, má byť stanovený na 180.000-220 000 osôb. Solidárna daň (Solidaritätszuschlag) sa do roku 2021 postupne zníži o desať miliárd eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies