Sólymos: Obchodovanie so vzácnymi druhmi musí mať jasné pravidlá

NETKY.SK • 23 September 2016, 14:55 • 2 min
Sólymos: Obchodovanie so vzácnymi druhmi musí mať jasné pravidlá

BRATISLAVA - Ochrana morských druhov, tropického dreva, slonov či nosorožcov je hlavnou témou rokovaní v juhoafrickom Johannesburgu, kde sa zišlo takmer 2 500 delegátov zo 183 krajín sveta.

slovakia

left justify in out

Slovenskú delegáciu na medzinárodnej konferencii zmluvných strán Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) vedie minister životného prostredia László Sólymos, ktorý zároveň koordinuje aj pozície EÚ, keďže Slovensko jej v súčasnosti predsedá.

 

Ako informoval Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia, Sólymos na konferencii zdôraznil, že trestná činnosť v oblasti voľne žijúcich druhov ohrozuje naše spoločné dedičstvo. „Nevedie iba k vyhynutiu vzácnych druhov, ale tiež podkopáva medzinárodné pravidlá a ekonomický rozvoj. Musíme splniť a urobiť všetky kroky, aby sme zastavili pytliactvo a nelegálny obchod s chránenými druhmi rastlín a živočíchov,“ uviedol minister. Pripomenul, že pri implementovaní dohovoru CITES treba mať stále na pamäti, že prírodné zdroje nie sú nekonečné.


Dôležitou témou diskusií bude aj obchod s poľovníckymi trofejami. V súčasnosti neexistujú žiadne jednoznačné usmernenia dohovoru CITES na udržateľný trofejný lov. EÚ to chce napraviť a nastaviť jasné pravidlá. „Naším cieľom nie je zakázať trofejný lov, ale stanoviť kritériá na globálnej úrovni, aby tieto praktiky nemali vplyv na prírodu a zabezpečili tiež prínos pre miestne komunity,“ doplnil Sólymos.


Dohovor CITES je jedným z najdôležitejších nástrojov pre udržateľné využívanie voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby medzinárodný obchod neohrozoval prežitie týchto druhov vo voľnej prírode. Upravuje medzinárodný obchod s viac ako 35-tisíc druhmi rastlín a živočíchov, ktoré sú alebo by v budúcnosti mohli byť ohrozené takýmto obchodom. Súčasťou Dohovoru CITES sú prílohy I a II.

 

Do prílohy I sú zaradené druhy, ktoré sú z dôvodu nadmerného obchodovania s nimi na pokraji vyhynutia, a preto je komerčný obchod s nimi zakázaný. Do prílohy II sú zaradené druhy, ktoré by boli na pokraji vyhynutia, keby sa obchod s nimi nekontroloval. Európska únia presadzuje, aby prísnejším pravidlám Dohovoru CITES podliehali aj niektoré druhy papagájov, morských druhov, ako aj tropické drevo.


Konferencia zmluvných strán dohovoru CITES je riadiacim orgánom Dohovoru, ktorý zvyčajne zasadá každé tri roky. Slovensko je jeho zmluvnou stranou od roku 1992. Medzinárodná konferencia sa začala dnes stretnutím najvyšších politických predstaviteľov, pričom experti na ochranu prírody budú v diskusiách v Južnej Afrike pokračovať ďalšie dva týždne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies