Českí sociálni demokrati si volia nové vedenie: Na zjazde vystúpil aj Fico, ocenil Sobotku a priniesol mu fľašu

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 14:02 • 2 min
Českí sociálni demokrati si volia nové vedenie: Na zjazde vystúpil aj Fico, ocenil Sobotku a priniesol mu fľašu

PRAHA - Delegáti Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) odštartovali dnes v Prahe dvojdňový stranícky zjazd, na ktorom si zvolia nové vedenie a odhlasujú nové stanovy. S prejavom na úvod zjazdu vystúpil ako hosť aj slovenský premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Predseda strany, premiér ČR Bohuslav Sobotka, vo svojom bilančnom prejave obhajoval súčasnú koalíciu ČSSD s hnutím ANO a ľudovcami. "Je to naďalej jediný rozumný spôsob, ako dať krajine stabilitu," vyhlásil Sobotka, ktorého citoval server iDNES.cz.  
     

Za problematickú však označil skutočnosť, že sa šéf ANO Andrej Babiš po vstupe do vlády nevzdal svojich podnikateľských aktivít. Podľa Sobotku tak Babiš ako vicepremiér a minister financií vo svojich rukách koncentruje politickú, ekonomickú i mediálnu moc a permanentne mu hrozí stret záujmov. 
     

Po Sobotkovi sa k účastníkom zjazdu prihovoril aj slovenský premiér Fico. Okrem iného poďakoval premiérovi ČR za podľa neho statočný postoj k sankciám voči Rusku. Slovensku a ČR sa podľa neho v tejto otázke - aj vďaka vzájomnej spolupráci - podarilo obhájiť národné záujmy. Podľa Fica majú jeho strana Smer i ČSSD podobné názory na dôležité otázky, uviedla televízia ČT24. 
     

"Spochybňovali sme postoj k sankciám, ale nikdy nepôjdeme proti jednote Európskej únie. Máme ale právo povedať svoj názor. Nepleťme si prosím jednotu Európskej únie s tým, že musíme byť všetci ticho," vyhlásil podľa ČT24 Robert Fico. 
     

Na spoločnom brífingu so Sobotkom sa Fico venoval aj situácií na Ukrajine, ktorá podľa neho potrebuje reálnu pomoc a nie "rinčanie zbraňami". Slovenská vláda má podľa Fica záujem, aby na Ukrajine opäť zavládol mier, ale tamojšie dianie nevníma čiernobielo. 
     

Fico okrem toho ocenil podľa neho vynikajúcu spoluprácu a osobné priateľstvo s Bohuslavom Sobotkom. Šéfovi českých sociálnych demokratov súčasne podľa ČT24 odovzdal fľašu slovenskej slivovice a požiadal ho, aby ju vypil spolu s členmi nového vedenia ČSSD. 
     

O novom vedení strany bude približne 750 delegátov zjazdu, prebiehajúceho v pražskom Kongresovom centre, hlasovať dnes popoludní. V sobotu rozhodnú o nových stanovách a programovej rezolúcii strany.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies