Sochu Augusta Rodina vydražili za rekordných 11,6 milióna libier, trvalo to len 5 minút

NETKY.SK • 5 Február 2016, 11:43 • 2 min
Sochu Augusta Rodina vydražili za rekordných 11,6 milióna libier, trvalo to len 5 minút

LONDÝN - V londýnskej aukčnej sieni Sotheby's vydražili za rekordných 11,6 milióna libier (v prepočte približne 15,14 milióna eur) sochu francúzskeho umelca Augusta Rodina.

slovakia

left justify in out

Dielo Íris, posolkyňa Bohov tak prekonalo rekord z roku 2008, keď v New Yorku predali Rodinovu Evu za 9,6 milióna libier. Odhadovaná predajná suma sochy, ktorá vznikala v rokoch 1890 - 1891, bola pritom šesť až osem miliónov libier (zhruba 7,84 až 10,45 milióna eur).

 

Ako uviedli predstavitelia Sotheby's, dielo, ktoré kedysi vlastnil aj Sylvester Stallone, vydražili iba za päť minút. Počas aukcie ponúkli tiež viacero diel iných známych umelcov vrátane portrétu Tete de femme od Pabla Picassa, pričom až päť predmetov predali za viac ako sedem miliónov libier (približne 9,14 milióna eur).


Auguste Rodin sa narodil v roku 1840 v Paríži. Je významným predstaviteľom symbolizmu, pričom v raných dielach ho ovplyvnil tiež romantizmus. V roku 1876 vytvoril sochu nahého mladého muža Kovový vek, ktorá sa stala medzníkom vo vývoji európskeho sochárstva. Medzi jeho ďalšie diela patria aj pomník Honoré de Balzaca, Pekelná brána, socha Občania z Calais či svetoznámy Mysliteľ. Zomrel v roku 1917 vo veku 77 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies