Sobotka čelí priestupkovému konaniu kvôli Babišovi

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 12:45 • 2 min
Sobotka čelí priestupkovému konaniu kvôli Babišovi

PRAHA - Prešlo sotva pol roka od nástupu Bohuslava Sobotku do funkcie českého premiéra a už sa musí vyrovnať s priestupkovým konaním kvôli zostaveniu vlády. Previniť sa mal tým, že vzal do vlády ako ministra financií Andreja Babiša (ANO) bez toho, aby si od neho vyžiadal lustračné osvedčenie. Sobotka vinu popiera, ale priestupkovému konaniu sa nebráni.

slovakia

left justify in out

Na mestský úrad pre Prahu 1 prišla v minulých dňoch žiadosť o prerokovanie priestupku proti lustračnému zákonu, ktorého sa údajne dopustil Sobotka tým, že navrhol prezidentovi na vymenovanie Babiša ako ministra bez toho, že by mal od neho negatívne lustračné osvedčenie.

 

Práve pri Babišovi pritom existovali pochybnosti, či získa negatívne lustračné osvedčenie, lebo naďalej vedie na Slovensku súdny spor o tom, či a prípadne na akej úrovni spolupracoval s komunistickou tajnou službou ŠtB. Prezident ČR Miloš Zeman stanovil pre jeho vymenovanie podmienku, že musí v snemovni pri prvom čítaní prejsť zákon o štátnej službe. To sa tiež nestalo.

 

Sobotkovi hrozí za prípadný priestupok pokuta alebo napomenutie. Podľa premiérových slov je podnet občana daňou za vznik vlády. "Keby som pána Babiša na ministra nenavrhol, novú vládu by sme nemali a zmietali by sme sa po voľbách v politickej nestabilite. V súčasnej snemovni iný zmysluplný variant, než existujúca vládna koalícia, neexistuje," povedal premiér webu Novinky.cz.

 

Sobotka dodal, že nemá v úmysle kryť sa poslaneckou imunitou a priestupkové konanie podstúpi. Podľa jeho názoru sa návrhom nedopustil priestupku, ale rozhodnúť musí príslušný správny orgán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies