SNS: Vláda nesmie ustúpiť tlaku Bruselu a uznať Kosovo

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 08:46 • 2 min
SNS: Vláda nesmie ustúpiť tlaku Bruselu a uznať Kosovo

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyjadruje hlboké počudovanie nad tým, že Európsky parlament vyzval Slovensko na uznanie Kosova. "SNS verí, že vláda vytrvá, neustúpi, nepodľahne tlaku európskych štruktúr a nedá sa prinútiť k uznaniu Kosova, ktoré vzniklo jednostranným vyhlásením nezávislosti, čiže nelegitímne," uviedol pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Je na zamyslenie, že europoslanci, ktorí vidia, aké problémy vznikajú v ukrajinskej kríze, ktorá sa začala snahami o odtrhnutie Krymu, si neuvedomujú, že Kosovo vzniklo obdobným spôsobom ako Krym," tvrdí Danko. Neobstojí podľa neho argument, že väčšina poslancov Európskeho parlamentu "poukazuje na silnú podporu pre európsku budúcnosť Kosova“. "Kosovo do Európskej únie nepatrí a keď, tak len ako súčasť Srbska. Tak ako do únie nepatrí Ukrajina či Turecko," uvádza Danko.

 

Kosovo je podľa neho štát, ktorý je dlhodobým problémom európskej politiky. "Neuznať štátnosť Kosova bolo legitímnym rozhodnutím slovenskej vlády. SNS ju vyzýva, aby nemenila svoj postoj. Vyzývame vládu aj na to, aby už nikdy v budúcnosti nespolupracovala s Kosovom, ako to urobil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí pri vydávaní osôb," povedal Danko. "Alebo, ako to urobila časť poslancov NR SR, ktorí Kosovo navštívili nie ako súkromné osoby. Ani nižšie úrovne našich ministerstiev, orgánov štátnej správy, by v žiadnom prípade s Kosovom spolupracovať nemali. Totiž akákoľvek spolupráca - aj cez tretiu stranu - dáva Kosovu legitimitu," dodáva.

 

"Kosovo nesmie byť oficiálne uznané, hranice musia byť nemenné. Akýkoľvek posun hraníc spôsobuje vždy len a len napätie. Záujmom SNS je, aby sa do budúcnosti nevytvárali v Európe podmienky na zmenu hraníc a aby sa veľmi citlivo pristupovalo k rozširovaniu Európskej únie, pričom by mali byť jasne zohľadnené jej hodnoty. Takýto postoj by si mala zachovať aj vláda SR," uzavrel Danko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies