SNS: Štát by mal participovať na úhrade časti nákladov za poistenie úrody

NETKY.SK • 6 August 2014, 15:39 • 2 min
SNS: Štát by mal participovať na úhrade časti nákladov za poistenie úrody

BRATISLAVA - Štát by mal participovať na úhrade 50 percent nákladov na poistenie úrody.

slovakia

left justify in out

"Pre celú SR to znamená náklady asi tri milióny eur," uviedol pre TASR člen odborného kabinetu SNS, exminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.
     

"Na jednej strane sú farmári, ktorí už majú obilie a repku olejnú v sýpkach, a sú spokojní so slušnou úrodou, ktorá je mierne nadpriemerná. Vrásky na čelách však majú tam, kde tohtoročné nestále počasie neumožňuje už niekoľko týždňov vstúpiť na polia, môže sa tento rok stať, že niektoré podniky sa z tohto dôvodu dostanú do výrazných ekonomických problémov," zdôraznil.
     

Kvalita obilia postihnutého častými prehánkami sa podľa Chovana výrazne znižuje, nebude vhodné na potravinárske účely. "Starosti robí poľnohospodárom tiež pokles cien komodít, je preto možné, že aj napriek vyššej cene dosiahnu nižšie celkové tržby," poznamenal.
     

Rezort pôdohospodárstva podľa Chovana nemá pripravené žiadne mechanizmy na riadenie takýchto rizík, na vyhodnotenie a prípadnú pomoc postihnutým farmárom. "Opäť nebol schopný zabezpečiť pre rastlinnú výrobu zdroje na pomoc pri úhrade časti nákladov na poistenie úrody. SNS pritom považuje takúto pomoc štátu za zásadný systémový krok pre stabilizáciu odvetvia, pretože ide o pomoc notifikovanú Bruselom a dlhodobo plošne využívanú v okolitých štátoch. Za vzor by malo rezortu pôdohospodárstva v tejto oblasti slúžiť najmä susedné Rakúsko," vyhlásil Chovan.
     

Podľa SNS neobstojí argumentácia ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorý povedal, že "pravidlá Bruselu sa stále ešte menia, a preto nevie dať zatiaľ ľudom nejaké záruky".  
     

Rezort má podľa Chovana v rukách dostatok nástrojov a zdrojov na to, aby vytvoril pre poľnohospodárov stabilné podnikateľské prostredie. "Pri rozpočte okolo jednej miliardy eur ročne je nevyhnutné rezervovať časť zdrojov pre farmárov, ktorí utrpeli škody na úrode v dôsledku živelných udalostí a participovať na úhrade 50 percent nákladov na poistenie úrody, čo je pre celú SR asi tri milióny eur," uzavrel člen odborného kabinetu SNS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies