Hekeri údajne ukradli dáta z laboratórií, ktoré vyvíjajú vakcínu

NETKY.SK • 18 September 2020, 15:38 • 2 min
Hekeri údajne ukradli dáta z laboratórií, ktoré vyvíjajú vakcínu

MADRID - Čínski hekeri pri počítačovom útoku údajne ukradli informácie zo španielskych laboratórií, ktoré pracujú na vývoji vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na piatkovú reportáž španielskeho denníka El País.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V súčasnosti nie je známe, kedy sa útok odohral, ani aké informácie hekeri ukradli, cituje denník nemenované zdroje oboznámené s prípadom.

 

Kvalitné útoky

Hekeri podnikli "obzvlášť rozsiahlu akciu, ktorá bola zameraná na laboratória zaoberajúce sa vývojom vakcíny", a to nielen v Španielsku, ozrejmila šéfka španielskej tajnej služby CNI Paz Estebanová.

 

Počas stretnutia s novinármi vo štvrtok Estebanová uviedla, že od začiatku obmedzení, ktoré vláda zaviedla v dôsledku pandémie koronavírusu, za zvýšila "kvalita aj kvantita" útokov, pričom hekeri útočia zväčša na "citlivé odvetvia ako zdravotníctvo a farmaceutický priemysel".

 

Následkom útokov si začali tajné služby krajín, ktoré vyvíjajú vakcínu, navzájom vymieňať informácie.

 

Väčšina útokov pochádza z Číny a Ruska, často zo štátnych inštitúcií, avšak aj z kriminálnych organizácii a univerzít, ktoré obchodujú s ukradnutými informáciami.

 

img

 

Hekeri aktívni viac ako 10 rokov

Španielska tajná služba CNI na žiadosť o vyjadrenie k piatkovej reportáži bezprostredne nereagovala.

 

V júli súd v Spojených štátoch obvinil dvoch čínskych občanov z krádeže terabajtov dát zo stoviek počítačov po celom svete, pričom v niektorých prípadoch údajne konali na príkaz čínskych orgánov.

 

Títo hekeri boli údajne aktívni viac ako desať rokov, pričom v poslednom čase vyhľadávali v systémoch firiem, ktoré vyvíjajú vakcínu na COVID-19, zraniteľné miesta, uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti.

 

Španielsko bolo jednou z 11 krajín, na ktoré sa hekeri zameriavali, píše sa v obžalobe USA.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk. Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona