Z vesmíru prichádzajú na Zem záhadné signály v ustálených cykloch

NETKY.SK • 11 Február 2020, 17:11 • 2 min
Z vesmíru prichádzajú na Zem záhadné signály v ustálených cykloch

Vedci objavili záhadné rádiové signály prichádzajúce zo vzdialeného vesmíru v pravidelnom rytme, konkrétnejšie z okraja inej galaxie. Odkiaľ tieto signály pochádzajú?

slovakia

left justify in out

Nová vedecká štúdia zachytila záhadný rádiový zdroj, ktorý sa podľa vedcov nachádza v galaxii vzdialenej 500 miliónov svetelných rokov od Zeme. Tento zdroj vysiela pravidelné signály na Zem v 16 dňových cykloch. Toto je prvýkrát, čo vedci zachytili periodicitu signálov pochádzajúcich z vesmíru. Signály nazvali FRB (rýchle rádiové vzplanutia), pričom sú podľa nich významným krokom na ceste k odhaleniu ich zdrojov.

 

Čo je FRB?

Silné rádiové signály, ktoré boli prvýkrát zaznamenané v roku 2007, sú produkované energetickými zdrojmi, hoci nikto si nie je istý, o aké konkrétne zdroje ide. FRB sú pre vedcov záhadou aj preto, lebo môžu byť buď jednorazovými alebo takzvanými "opakovačmi", čo znamená, že niektoré signály sa objavujú iba raz v určitej časti oblohy, zatiaľ čo iné emitujú na Zem niekoľko zábleskov. Doteraz evidovali vedci len náhodné signály, preto považujú novoobjavené pravidelne opakujúce sa signály za kľúčový objav.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa),

 

Zdroj pravidelných signálov

Vedci zatiaľ nevedia presne určiť, čo môže byť zdrojom týchto signálov. Jednou z teórií je, že ide o čiernu dieru. Je tiež možné, že sme svedkami binárneho systému, v ktorom sa nachádza obrovská hviezda a superhusté hviezdne jadro známe ako neutrónová hviezda. Poslednou treťou teóriou je, že signály vyžarujú žiarenia vysoko magnetizovaných hviezd zvaných magnetary.

 

Nech už ide o čokoľvek, vedci budú naďalej sledovať toto vlnenie, pričom budú pokračovať vo viac ako 13 ročnom výskume, ktorého cieľom je odhaliť ďalšie tajomstvá nášho vesmíru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies