SNS: Naše predsedníctvo je príležitosťou na diskusiu o reforme EÚ

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 13:23 • 2 min
SNS: Naše predsedníctvo je príležitosťou na diskusiu o reforme EÚ

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ by malo popri schválených prioritách vytvoriť podmienky aj na pokojnú, vecnú a pragmatickú diskusiu o zásadnej reforme Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku. Podľa neho by malo ísť o diskusiu o zmysluplnom a korektnom prehodnotení mechanizmov rozhodovania aj vykonávania kompetencií, ktoré členské štáty na spoločnú, európsku administráciu slobodne preniesli.


"Základom politickej moci v demokratickej spoločnosti je slobodný občan. Občan suverénneho národného štátu, ktorý odovzdáva svoje oprávnenia na výkon politických rozhodnutí podľa demokratických pravidiel svojim štátnym reprezentantom. Len predstavitelia národných štátov môžu, potom po súhlase občanov a na základe dohody s inými štátmi EÚ, preniesť výkon časti svojich právomocí na orgány EÚ," uviedol Paška. Súčasná prax, keď si európske inštitúcie jednostrannými administratívnymi procesmi rozširujú kompetencie na úkor členských štátov, vytvárajú priestor na presadzovanie záujmov rozličných profesijných či lobistických zoskupení alebo realizáciu svojich sociálnych experimentov a inžinierstva je podľa neho už neudržateľná.

 

"Dnes je teda našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby si bruselská administratíva aj jej manažment čím skôr uvedomili, že ak európske inštitúcie nebudú vykonávať prenesené kompetencie členských štátov korektne a čestne tak, ako to od nich štáty požadujú, majú členské štáty a ich občania právo odobrať Únii tieto zverené oprávnenia a nájsť si iné, vhodnejšie mechanizmy na ich realizáciu," vyhlásil Paška. Skutočnosť, že nespokojnosť ľudí s nariadeniami európskych inštitúcií sa prehlbuje a verejnosť si neželá taký model súžitia, pri ktorom im môžu cudzí úradníci či iné štáty ukladať povinnosti bez ich súhlasu dokázalo podľa neho aj to, že si britskí občania v referende zvolili vystúpenie z Európskej únie "Občania Veľkej Británie sa v plebiscite vyjadrili, že už viac nechcú, aby o osude ich krajiny rozhodovali kaviarenskí eurobyrokrati z Bruselu," dodal Paška.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies