SNS chce zmeniť uplatňovanie pravidla o fikcii doručenia písomností občanom

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 15:26 • 2 min
SNS chce zmeniť uplatňovanie pravidla o fikcii doručenia písomností občanom

BRATISLAVA - Poslanci vládnej SNS chcú zmierniť podmienky pri doručovaní písomností do vlastných rúk správnymi orgánmi občanom. Do Národnej rady SR preto predkladajú návrh novely Správneho poriadku, podľa ktorého by sa mal zmeniť právny režim v prípade uplatnenia takzvanej fikcie doručenia pre občanov.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto návrhu by sa tak zásielka považovala za doručenú až po jej vyzdvihnutí, prípadne až po nevyzdvihnutí písomnosti a uplynutí lehoty jej uloženia na pošte. O novele by mali poslanci rokovať už na marcovej schôdzi parlamentu.

Súčasná legislatíva podľa jedného z predkladateľov, poslanca za SNS Tibora Bernaťáka, totiž nezohľadňuje skutočný deň prevzatia písomnosti na pošte počas úložnej lehoty, pokiaľ si takúto písomnosť občan nepreberie do troch dní od jej uloženia. Ak si teda občan v zmysle platnej právnej úpravy vyzdvihne písomnosť zasielanú správnym orgánom na pošte v 18. deň lehoty od jej uloženia, v praxi to znamená, že mu bola táto písomnosť doručená už na tretí deň od jej uloženia, nie v skutočný deň prevzatia tejto písomnosti. "Súčasná právna úprava, fikcia doručenia do vlastných rúk, je voči občanom Slovenskej republiky, ako adresátom písomností správnych orgánov, nespravodlivá a nekorektná," informuje v tlačovom vyhlásení SNS.

Strana pritom upozorňuje práve na prípad, ak si občan vyzdvihne písomnosť 18. deň lehoty od uloženia, pričom právne mu bola doručená už tretí deň. V prípade všeobecnej odvolacej lehoty podľa Správneho poriadku v dĺžke 15 dní to v podstate znamená, že mu plynie v správnom konaní posledný deň lehoty na podanie odvolania sa. Súčasne ale, v prípade doručovania písomností právnickým osobám a podnikajúcim fyzickým osobám, platí iná fikcia doručenia. A to taká, že písomnosť sa považuje po troch dňoch od vrátenia nedoručenej zásielky správnemu orgánu za doručenú, a to aj vtedy, ak sa právnická osoba alebo fyzická osoba podnikateľ o tom nedozvie.

"Platná úprava zákona vôbec neprihliada na skutočnosť, že občan môže byť na viac dní odcestovaný. Preto predkladáme novelu, ktorá zavádza spravodlivejšiu lehotu na prevzatie písomnosti doručovanej do vlastných rúk občanov," konštatuje predseda SNS Andrej Danko. Novela má v praxi znamenať, že za deň doručenia uloženej písomnosti na pošte sa bude považovať deň reálneho prevzatia tejto písomnosti. Od tohto dňa budú plynúť následné lehoty. A len v prípade, ak si adresát zásielku počas jej uloženia na pošte nevyzdvihne, nastane fikcia doručenia. Vtedy sa bude za deň doručenia písomnosti považovať 18. deň lehoty, aj keď sa adresát o uložení zásielky nedozvedel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies