Aké zmeny prináša nový Covid automat?

NETKY.SK • 12 August 2021, 13:37 • 2 min
Aké zmeny prináša nový Covid automat?

Nový covid automat, ktorý v utorok schválila vláda, bude mať päť farieb. Namiesto národného prístupu uprednostňuje okresný. Ten zohľadní mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne. Prečítajte si, čo vás čaká od pondelka 16. augusta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V prvom rade bude brať do úvahy zaočkovanosť okresov.  Nový Covid automat zavádza päť farieb rizikovosti okresov, od zelenej (monitoring), cez oranžovú (ostražitosť), červenú (1. stupeň ohrozenia), bordovú (2. stupeň ohrozenia), až po čiernu (3. stupeň ohrozenia). Pri zmene farby sa má brať do úvahy okrem počtu nakazených napríklad aj zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov. Čím viac očkovaných v tejto skupine ľudí bude daný okres mať, tým bude väčšia šanca, že sa posunie do lepšej farby a napriek číslu nakazených v ňom budú platiť miernejšie opatrenia.

 

img

 

"Očkovanie osôb 50 plus znamená, že okres sa automaticky dostane do nižšej farby, pretože toto očkovanie predstavuje obrovský benefit pre zdravotnícky systém, ktorý sa odľahčí," vysvetlil vedúci Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. Covid automat sa bude aktualizovať každý týždeň, vždy na druhý až tretí pracovný deň. Nová farba okresu a s tým spojené opatrenia by mali vstúpiť do platnosti nasledujúci pondelok, vo výnimočných situáciách aj skôr.

 

 

Súvisiaci článok: Vláda schválila nový COVID automat!

 

Rúška v interiéroch sú naďalej povinné

Prekrytie horných dýchacích ciest v interiéroch bude naďalej povinné. Respirátor bude povinný v červenom, bordovom a v čiernom stupni ohrozenia, v okresoch v zelenej a oranžovej fáze bude stačiť rúško, šál alebo šatka. Vyplýva to z vyhlášky k prekrytiu horných dýchacích ciest z dielne Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá bude v platnosti od pondelka 16. augusta

V exteriéroch bude prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom alebo rúškom povinné len v okresoch v druhom či treťom stupni ohrozenia, teda v bordových a čiernych. „V exteriéroch okresov v prvom stupni ohrozenia (červená), ostražitosť (oranžová) alebo monitoring (zelená) bude prekrytie horných dýchacích ciest povinné iba pri hromadných podujatiach,“ uvádza vyhláška.

 

Výnimka
Úrad verejného zdravotníctva dodal, že prekryté horné dýchacie cesty nebudú musieť mať niektorí pedagogickí a odborní zamestnanci. Konkrétne pri výchove a vzdelávaní detí a žiakov so sluchovým postihnutím, s poruchami autistického spektra a so stredným až hlbokým stupňom mentálneho postihnutia. „Výnimku budú mať tiež učitelia žiakov s mentálnym postihnutím, ktorí majú aj iné zdravotné postihnutie,“ uviedli hygienici. Ostatné ustanovenia vyhlášky o prekrytí horných dýchacích ciest sa nemenia.

 

Kontrolovanie v prevádzkach

„Chceli sme pre kompletne zaočkovaných režim, ktorý by ich čo najmenej obmedzoval. Aby sme čo najmenej zatvárali prevádzky,” povedal Lengvarský.

 

Covid passy budú môcť prevádzkovatelia kontrolovať pomocou bezplatnej mobilnej aplikácie. K dispozícii by mala byť najneskôr budúci týždeň.

 

Lengvarský potvrdil, že aj v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie budú základné obchody a služby fungovať aj pre ľudí, ktorí nie sú očkovaní ani testovaní.

 

Prvé zmeny zatiaľ v 9-tich okresoch

Prvé zmeny zaregistrujú obyvatelia deviatich okresov, ktoré od pondelka 16. augusta prechádzajú podľa nového Covid automatu do oranžovej farby. Po novom sa bude označovať termínom ostražitosť.

 

Budú to okresy: okres Gelnica, Košice I.-IV., Košice-okolie, Poprad, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa.

 

V prípade, že organizátori hromadných podujatí, ale napríklad aj bohoslužieb, v týchto okresoch sprístupnia svoje akcie len zaočkovaným, bude to bez obmedzení.

 

Ak sa rozhodnú, že vstup budú mať aj testovaní a tí, ktorí prekonali Covid-19 v uplynulých 180 dňoch, v interiéri bude môcť sedieť 25% a v exteriéri 50% kapacity podujatia. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, bude to maximálne do 1 000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri.

 

Možno vás zaujme: Odvrátia nové opatrenia hrozbu ďalšieho celoplošného lockdownu?

 

V prípade, že organizátor vpustí na hromadné podujatie v oranžových okresoch kohoľkovek, v interiéri bude môcť byť kapacity na sedenie obsadená maximálne na 25 % a v exteriéri 50 %. Maximálne však do 200 osôb v exteriéri, do 100 v interiéri. Na státie v exteriéri to bude zase 100 a v interiéri 50 ľudí.

 

V prípade fitness centier budú v oranžových okresoch platiť pravidlá, podľa ktorých budú výhradne pre zaočkovaných k dispozícii bez limitu.

 

Prísnejšie pravidlá budú platiť v tých fitness centrách, kde pustia aj testovaných či tých, ktorí Covid-19 prekonali v uplynulých 180 dňoch. V takom prípade bude môcť cvičiť maximálne 20 osôb alebo musí prevádzkovateľ vyhradiť minimálne 15 m2 na jednu osobu. Okrem toho musí mať aj povinný zoznam účastníkov.

 

Ak sa rozhodne prevádzkovateľ pustiť do fitness centra ľudí bez rozdielu, vnútri môže byť maximálne 10 osôb. A rovnako musí byť povinný zoznam účastníkov.

 

Wellness a plavárne v oranžových okresoch

Pri wellness, aquaparkoch či kúpeloch to bude vyzerať v oranžových okresoch podobne. Ak budú prítomní len zaočkovaní, bude limit bez obmedzení.

 

V prípade, že prevádzkovateľ umožní vstup aj testovaným a tým, ktorí Covid-19 prekonali v uplynulých 180 dňoch, kapacita bude maximálne na 50 percent, resp. maximálne 1 000 účastníkov. A zatvorené budú v prípade, že prevádzkovateľ odmietne vyžadovať niektoré zo spomínaných potvrdení.

 

Pri plávarňach a kúpaliskách bude limit pri obsadenosti len zaočkovanými bez obmedzení. Pri vpustení aj ľudí testovaných a tých, ktorí nákazu prekonali v uplynulých 180 dňoch, bude kapacita na 50-tich percentách. Ak by chcel prevádzkovateľ ísť cestou, že umožní prítomnosť kohokoľvek, môže privítať maximálne 10 ľudí.

 

Obchody a služby

Tu bude platiť podobný vzorec. Pre zaočkovaných ľudí to bude bez limtu, ale ak budú prítomní aj nezaočkovaní, či tí, ktorí si len urobili test alebo prekonali  Covid-19 v uplynulých 180 dňoch, bude musieť prevádkovateľ vyhradiť 15m2 predajnej plochy na jedného človeka.

 

Reštaurácie v oranžových okresoch

Ak sa rozhodnú kompletne zaočkovaní navštíviť v oranžových okresoch reštauráciu, musia sa pripraviť na pravidlo, podľa ktorého   budú môcť v interiéri pri stole sedieť maximálne 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti bez obmedzenia. Zároveň budú musieť byť dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. V exteriéri to bude bez obmedzení. Rovnako to bude aj v prípade, že v reštaurácii budú aj otestovaní či ľudia, ktorí nákazu prekonali v uplynulých 180 dňoch. Ak v reštaurácii v oranžovom okrese bude ktokoľvek, tak na terase môže byť maximálne 10 osôb, pričom otvorených musí byť minimálne 50 percent stien.

 

Návštevy v nemocniciach

Návštevy na lôžkových oddeleniach v nemocniciach budú počas trvania pandémie zakázané. Uplatňovať sa však budú dať aj viaceré výnimky. Výnimky budú mať kňazi podávajúci sviatosť pomazania chorým a umierajúcim. 

 

Návštevníkmi budú môcť byť osoby, ktoré sú plne zaočkované, prekonali covid pred nie viac ako 180 dňami, alebo majú negatívny výsledok testu na nový koronavírus. PCR alebo LAMP test nemôže byť starší ako 72 hodín od odberu a antigénový test nemôže byť starší ako 24 hodín od odberu. Úrad pripomína, že potvrdenie o zaočkovanosti, prekonaní ochorenia je možné nahradiť aj digitálnym Covid preukazom EÚ.

 

Aká je hranica očkovanosti?

Horná hranica trvania očkovania proti covidu, ktorá bola doteraz 12 mesiacov, už nebude po novom stanovená.

 

Izolácia pozitívnych osôb a ich kontaktov
Osoba, ktorá bola pozitívne testovaná (RT PCR, LAMP test alebo AG test), bude naďalej musieť oboznámiť všetkých ľudí, s ktorými prišla do kontaktu počas dvoch dní pred odberom vzorky.

 

Po novom však, ak má osoba klinické príznaky ochorenia COVID-19, oboznamovať bude ľudí, s ktorými prišla do kontaktu dva dni pred objavením sa prvých príznakov ochorenia COVID-19. Rovnaká možnosť pribudla aj v prípade nariadenia karantény osobám, ktoré prišli do kontaktu s pozitívne testovanou osobou

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies