Sneženie opäť trápi dopravu na Slovensku: Na západe platí druhý stupeň výstrahy pred závejmi

NETKY.SK • 9 Február 2015, 19:32 • 2 min
Sneženie opäť trápi dopravu na Slovensku: Na západe platí druhý stupeň výstrahy pred závejmi

BRATISLAVA - Po viac ako týždni na Slovensku opäť husto sneží. Cesty sú zasnežené a zľadovatené a vytvárajú sa snehové jazyky. V Bratislave sa už tvoria kolóny a MHD mešká až 20 minút.

slovakia

left justify in out

V Bratislave sú v teréne vozidlá zimnej údržby, radnica o 09:00 nariadila celomestský posyp. V niektorých okrajových častiach hlavného mesta posýpali už v noci. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Meteorologické výstrahy na dnes

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahu pred vytváraním snehových jazykov a závejov v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Senica, Myjava, Trnava, Pezinok, Bratislava a Malacky na druhý stupeň. Tento stav má trvať približne do 17:30. Pre väčšinu ostatných okresov na Slovensku platí výstraha prvého stupňa. Tento stav má na západnom Slovensku trvať do 18:00 a na strednom a východnom Slovensku do utorku do približne 22:00.

 

img

Viaceré úseky ciest Prešovského kraja sú neprejazdné

Na ceste 1/73 pre obcou Okrúhle v okrese Svidník sa dnes tesne pred 19.00 h skrížil kamión cez celý profil cesty. Obchádzka vedie cez mesto Stropkov.  Ako informoval dispečer prešovského operačného strediska Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ), skrížený je kamión aj na výjazde z Prešova do Chminianskej Novej Vsi a neprejazdný pre nákladnú dopravu je tiež Chmeľovský kopec z Giraltoviec do Prešova. Na oboch miestach riadi premávku polícia. V okolí Popradu je stále uzavretá cesta 3/6721 Nová Lesná - Mlynica Vysoké Tatry a tiež cesta medzi Tatranskou Štrbou a Šuňavou. Na viacerých miestach Prešovského kraja vytrvalo sneží, a preto polícia upozorňuje vodičov, aby boli opatrní.

 

Mesto Poprad aj dnes zápasilo so snehom, situácia sa však zlepšila

V Poprade dnes zasadal krízový štáb, aby zhodnotil aktuálnu situáciu súvisiacu s odstraňovaním následkov tamojšej snehovej kalamity. Mesto s ňou začalo zápasiť na sklonku minulého týždňa. V dôsledku silného sneženia a vetra na úsekoch v okrese Poprad vyhlásili cestári prvý kalamitný stupeň. V tejto súvislosti došlo k prevereniu pripravenosti technických kapacít na boj so snehom. "V prípade zhoršenia počasia je Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade pripravená nasadiť ďalšie stroje od externých dodávateľov," informoval komunikačný manažér mesta Marián Galajda. "Situácia je aktuálne stabilizovaná, vzhľadom na množstvo snehu však stále pokračujeme v dočisťovaní mestských komunikácií a chodníkov," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. V uliciach mesta pracovalo dnes popoludní osem mechanizmov SMK a ďalšie dva stroje dodané firmou Brantner. Spolu 40 pracovníkov menších obecných služieb zároveň ručne čistilo chodníky v centre Popradu, ďalších 14 pracovníkov tejto spoločnosti zasa upravovalo schodiská na chodníkoch sídliska Juh, ako aj priechody pre chodcov a mosty. "Oddelenie životného prostredia Mestského úradu v Poprade koordinovalo orezávky a spracovanie zlomených konárov a stromov, ktoré mohli predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre okoloidúcich obyvateľov," uviedol Galajda. Dodal, že pri monitoringu a koordinácii jednotlivých prác spolupracuje radnica aj s hliadkami mestskej polície.

 

Všetky cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné

Všetky cesty v Trnavskom kraji sú aj po dnešnom snežení zjazdné, väčšinou mokré. Na niektorých úsekoch, kde sa cez víkend vytvárali snehové jazyky, je miestami zľadovatený sneh, ktorý však nie je prekážkou v zjazdnosti. ,,Od piatka máme nepretržite vonku všetky naše aj zazmluvnené mechanizmy,“ uviedla pre agentúru SITA Andrea Tomašovičová zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja. Cestári v Trnavskom kraji sa v zime starajú o 1 876 kilometrov ciest, z toho o 263 kilometrov ciest I. triedy na objednávku Slovenskej správy ciest. 

 

Prímestské autobusy v Bratislave jazdia bez výraznejších problémov

Prímestské autobusy v Bratislave a okolí jazdia aj popoludní bez výraznejších problémov. "Niektoré autobusy pre sneženie síce meškajú, ale sú to maximálne meškania do desať minút," uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Podobná situácia je aj na diaľkových a medzinárodných linkách. Autobusy jazdia načas alebo maximálne s desaťminútovým meškaním. "To sa týka aj linky medzi Bratislavou a Viedňou, ktorú cestujúci využívajú hlavne ako dopravu na alebo z letiska Schwechat," dodala Vozárová.

 

Na niektorých cestách je pre silné sneženie vyhlásený 1. kalamitný stupeň

Pre silné sneženie a tvorbu snehových jazykov a závejov je na cestách v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Žilina, Bytča, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Rožňava a Spišská Nová Ves vyhlásený 1. kalamitný stupeň. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na stránke www.zjazdnost.sk. Horský priechod Súľová a cesty II/533 Gemerská Poloma - sedlo Súľová, II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie sú pre popadané stromy a konáre na vozovke uzavreté pre všetku dopravu. Pre silný vietor a záveje sú tiež uzavreté cesty III/018147 Štrba - Šuňava, III/67021 Mlynica - Nová Lesná. Obchádzková cesta vedie cez Veľký Slavkov. Cesta II/584 Srdiečko - Bystrá je zjazdná len so snehovými reťazami. Horský priechod Zbojská je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony horský priechod Veľké Pole, Šútovce a cesta I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a II/512 Oslany - Cerová sú uzavreté pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. Kolóny sa pre neprejazdnosť v Česku vytvárajú na ceste I/11 v obci Svrčinovec v smere Čadca - ČR. SSC ďalej upozorňuje na zľadovatený sneh na cestách v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec a Galanta. Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na horskom priechode Šturec hrozí padanie skál na vozovku.

 

Cesty v TSK sú zjazdné napriek celodennému sneženiu

Napriek celodennému sneženiu na takmer celom území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú všetky cesty a cestné úseky v kraji zjazdné. TASR informovali z centrálneho dispečingu Správy ciest (SC) TSK. Problémy sa podľa dispečingu vyskytli dnes dopoludnia len pri Myjave, kde došlo k dopravnej nehode. I tam je však cesta už prejazdná. Údržbu ciest momentálne zabezpečujú takmer všetky odhŕňacie a posýpacie vozidla. V trenčianskom obvode je v teréne desať vozidiel, v novomestskom obvode šesť a v obvode Myjava tri vozidlá. V obvode Prievidze zabezpečuje údržbu päť vozidiel, v okolí Partizánskeho tri vozidlá, zo strediska Nitrianske Rudno sú v teréne štyri vozidlá, z Nitrianskeho Pravna dve vozidlá, v obvode Bánovce nad Bebravou dve, v púchovskom obvode štyri, v považskobystrickom šesť a v ilavskom štyri vozidlá. 

 

Diaľničné úseky v okolí Bratislavy sú zjazdné

Diaľničné úseky v okolí Bratislavy sú zjazdné. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti a.s. Michal Fúrik, v teréne je všetka dostupná technika, ktorá cesty udržiava. Pre husté sneženie sú cesty mokré a na diaľnici D2 je vrstva mokrého snehu. Aj napriek tomu je podľa bratislavského policajného hovorcu Michala Szeiffa situácia v tomto úseku pokojná, polícia tu neeviduje žiadnu dopravnú nehodu. Ako uviedol, premávku neohrozuje vietor, ani snehové záveje. "Tento úsek pravidelne udržiavajú, je tam sneh, ale nie je to nič závažné. Cesta je zjazdná a aj napriek nepriaznivému počasiu tu nie sú žiadne dopravné obmedzenia," doplnil policajný hovorca.

 

V Bratislave prebieha druhý celomestský posyp, prednostne sa odhŕňajú Kramáre

Vzhľadom na intenzívne sneženie vyšla do bratislavských ulíc všetka dostupná technika spoločnosti A.R.K., ktorá sa stará o zimnú údržbu. Cesty odhŕňa 43 veľkých posýpačov s pluhom a 11 menších posýpačov s pluhom, ktoré čistia užšie cesty, námestia a strojovo prejazdné chodníky patriace pod správu Magistrátu hlavného mesta SR. K dispozícii je aj jedna snežná fréza. V nasadení je 89 pracovníkov zimnej údržby. V rámci celomestského zásahu sa vykonáva pluhovanie v celom meste a likvidačný posyp, na ktorý sa minie vyše 170 ton posypových materiálov. O 11.45 h vyrazili na pokyn magistrátu posýpače s pluhom opätovne odhŕňať a posýpať cesty na Kramároch, Kolibe a Dlhých dieloch. O pol hodinu na to nariadilo mesto druhý celomestský posyp a prednostné odhŕňanie Drotárskej ulice a Železnej studničky.

 

Linky MHD môžu v dôsledku hustého sneženia meškať až 20 minút

Husté sneženie spôsobuje v Bratislave meškanie liniek MHD, ktoré môžu mať zdržanie od 10 do 20 minút. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Spresnila, že problémy sú najmä v kopcovitých terénoch. "Od 9.40 do 10.45 h bola nezjazdná Alexyho ulica, z tohto dôvodu bola linka č. 23 v tomto čase obojsmerne odklonená cez Harmincovu ulicu," oznámila Volfová. Dodala, že linku č. 147, ktorá nepremáva od 10.06 h, ktorú musel dispečing DPB pozastaviť pre nezjazdnosť komunikácií.

 

Momentálne nepremávajú autobusy č. 147 a 44

Sneženie a nepriaznivé poveternostné podmienky spôsobili výluku autobusovej linky č. 44 na Kolibu. Podľa informácií na webovej stránke Dopravného podniku Bratislava (DPB) linka nepremáva od 11.30 z dôvodu nezjazdnosti komunikácií. Krátko po 10.00 h bola taktiež dočasne pozastavená premávka linky č. 147, ktorá vozí cestujúcich z Hodžovho námestia na Búdkovú cestu. Aj v tomto prípade sa tak stalo v dôsledku nezjazdných ciest. "Linky bratislavskej MHD majú v súčasnosti 10- až 20-minútové meškanie, problémy sú najmä v kopcovitých terénoch," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. V prípade prímestských autobusových liniek zatiaľ výrazné zdržania nie sú. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

 

Vlaky z Rakúska do Bratislavy meškajú, alebo sú odrieknuté

Vplyvom silného sneženia najmä v okolí Viedne, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich do Rakúska, že vlaky všetkých kategórií môžu výrazne meškať, resp. môžu byť odrieknuté. Čas prepravy cestujúcich do cieľových staníc sa tak môže predĺžiť na minimálne 120 minút. V železničnej stanici Viedeň hl. st. vlaky všetkých kategórií nečakajú na meškajúce vlaky. Odrieknuté vlaky: V úseku Kittsee – Bratislava Petržalka: - REX 7623 (Deutschkreutz 11.28 h - Wien Hbf 13.00 h - Kittsee 13.54 h – Bratislava-Petržalka 13.59 h) - REX 7619 (Wien Meidling 10.51 h - Kittsee 11.54 h - Bratislava-Petržalka 11.59 h) - REX 7621 (Wien Meidling 11.51 h - Kittsee 12.54 h - Bratislava- Petržalka 15.59 h) V úseku Bratislava-Petržalka – Kittsee: - REX 7623 (Deutschkreutz 11.28 h - Wien Hbf 13.00 h - Kittsee 13.54 h - Bratislava-Petržalka 13.59 h) - REX 7616 (Bratislava-Petržalka 12.30 h – Kittsee 12.36 h - Wien Hbf 13.32 h - Deutschkreutz 15.02 h) - REX 7618 (Bratislava-Petržalka 13.30 h – Kittsee 13.36 h - Wien Hbf 14.32 h - Deutschkreutz 16.02 h) 
​V úseku Marchegg – Bratislava: - REX 2516 (Wien 12.21 h –Marchegg 13.05 h - Bratislava hl. st. 13.27 h)
V úseku Bratislava - Marchegg: - REX 2521(Bratislava hl. st. 13.43 h - Marchegg 14.03 h – Wien 14.48 h)

ZSSK upozorňuje cestujúcich, aby sa pred cestou do Rakúska včas informovali o aktuálnej situácii na sieti OeBB na čísle Kontaktného centra ZSSK číslo 18  188.

 

Najväčšie problémy spôsobil sneh počas tejto zimy v Bratislave pred vyše týždňom, v piatok 30. januára. Husté sneženie skomplikovalo dopravu, v hlavnom meste nepremávali autobusy ani trolejbusy, pre časté nehody mali problémy aj električky, doprava kolabovala. Bratislavská radnica vyhlásila v ten deň druhý stupeň zimnej pohotovosti a do terénu poslala všetky mechanizmy i pracovníkov zimnej údržby. Situácia sa upokojila až večer. 

 

 

 

 

 

Zimnú údržbu na bratislavských cestách zabezpečuje 54 mechanizmov, o čistotu ulíc sa stará aj 89 pracovníkov.

 

Na mnohých cestách je zľadovatený sneh, inde zasa záveje a snehové jazyky

Na cestách v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad sa tvoria snehové jazyky a záveje, v uvedených okresoch vyhlásili 1. kalamitný stupeň. Slovenská správa ciest (SSC) informuje o tejto skutočnosti na stránke www.zjazdnost.sk.

 

Cestári tiež upozorňujú, že na ceste I. triedy medzi Sencom a Sereďou je na niektorých miestach až 10 cm vrstva zľadovateného snehu. Pred rizikom zľadovateného snehu varujú aj v prípade ciest okresov Trnava, Piešťany, Hlohovec a Galanta.

 

SSC zároveň informuje, že na diaľnici D1 pri Hričovskom Podhradí a v celom okrese Čadca je znížená dohľadnosť na 100 m. Obmedzenie spôsobuje husté sneženie. Horský priechod Čertovica je po nedeľňajšom (8.2.) páde lavíny naďalej neprejazdný.

 

Všetky cesty Trnavského kraja sú zatiaľ zjazdné

Všetky cesty Trnavského kraja boli dnes v doobedňajších hodinách prejazdné, avšak začalo opäť intenzívne snežiť. Informovala o tom TASR námestníčka riaditeľa Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja Andrea Tomašovičová. Ako uviedla, cestári mali v nedeľu (8. 2.) plné ruky práce. „Silný nárazový vietor spôsobil snehové jazyky a záveje. Viaceré úseky boli neprejazdné. Niekoľko minút po prejazde odhŕňacích vozidiel vozovky boli opäť zasypané snehom,“ priblížila Tomašovičová. Dodala, že cesty sú nasolené a v doobedňajších hodinách sa odstraňoval ľad z tých úsekov, na ktorých po likvidácii snehových jazykov ostal ľad a vzhľadom na hrubšiu vrstvu solenie nebolo účinné.  Podľa námestníka riaditeľa Správy a údržby ciest pre dunajskostredskú oblasť Jána Baďanského v južnej časti kraja taktiež sneží, ale cesty sú zjazdné. „Od rána posýpame, naše stroje a zamestnanci sú na cestách,“ konštatoval.

 

V celom Prešovskom kraji sú snehové prehánky, v okolí Popradu sú uzavreté dve cesty

V celom Prešovskom kraji sú dnes snehové prehánky, v Prešove sneží už niekoľko hodín, v okolí Popradu sú uzavreté dve cesty. Ako pre TASR povedal Jaroslav Štofko z centrálneho dispečingu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, od 14.30 h je uzavretá cesta 3/6721 Nová Lesná - Mlynica Vysoké Tatry, pretože je zafúkaná. Obchádzka je možná cez Vyšný Slavkov. Z rovnakého dôvodu trvá od nedele (8.2) uzávera cesty medzi Tatranskou Štrbou a Šuňavou. Ostatné cesty sú zjazdné. Na cestách prvej triedy je podľa Štofka kašovitý sneh alebo sú cesty mokré. Cesty druhej a tretej triedy sú pokryté dvoj- až štvorcentimetrovým utlačeným snehom alebo snehom po posype.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies