Snehový Betlehem pri Rainerovej chate je pre nedostatok snehu o čosi menší

NETKY.SK • 6 Január 2015, 14:58 • 2 min
Snehový Betlehem pri Rainerovej chate je pre nedostatok snehu o čosi menší

VYSOKÉ TATRY - Chatár Peter Petras a jeho syn aj v tomto roku postavili pri Rainerovej útulni vo Vysokých Tatrách snehový betlehem. Je o čosi menší ako po minulé roky, keďže snehu bolo málo, svoj účel však splnil.

slovakia

left justify in out

Na dnešné tradičné trojkráľové poludnie, v rámci ktorého ho mohli ľudia prvýkrát vidieť hotový, prišli na Starolesniansku poľanu stovky turistov.
      

"Nepriazeň počasia nám neumožnila postaviť väčší betlehem, ten, ktorý je už postavený, je tak trochu kompromisom. Dali sme dosky, na ne sme nasypali sneh a vo vnútri sme urobili tri snehové sochy. Snežiť začalo len pred dvoma dňami, dosť sme sa nadreli, aby sme ho dokončili na čas," zhodnotil Petras. Betlehem je zvonku široký štyri metre, vo vnútri široký tri metre, hlboký asi 1,8 metra, vysoký 3,2 metra. "Pri takom malom množstve snehu ani nejde tak o to množstvo lopát snehu, ktoré sme tu nanosili, ale skôr o to, koľko kilometrov sme sa nachodili s tými lopatami. A tých bolo skutočne obrovské množstvo," dodal Petras.
      

Pri prvom pohľade by sa mohlo zdať, že socha svätého Jozefa v betleheme sa podobá na samotného Petrasa. S týmto zámerom ju však chatár podľa jeho slov určite nestaval. "Každú sochu, ktorú urobím a má fúzy, tak to evokuje, že som to ja," konštatoval. Na mieste, kde každý rok väčšinou stála snehová socha horského nosiča, tento rok plánuje chatár postaviť gorala. Snehu je teraz v Tatrách dostatok a pokiaľ to tak ostane, pri Rainerovej chate nebude chýbať ani veľkonočné vajce a možno pribudnú aj ďalšie snehové sochy.
      

"My sme sem prišli až z Bratislavy na otočku, aby sme sa prišli pozrieť na snehový betlehem a podporili tak pána Petrasa. Chodíme sem na toto podujatie každý rok a tentoraz sme vzali aj naše vnúčatá," povedala turistka z Bratislavy. Stovky návštevníkov, ktorým neprekážala ani tlačenica pri snehovom betleheme, si dnes užili aj vystúpenie ľudovej muziky Zbuje a folklórneho súboru z obce Lendak.
     

"Pri tejto príležitosti, že tu môžeme opäť po roku stáť a môžeme znovu prevádzkovať Rainerovu chatu, by som sa chcel znovu poďakovať pánovi ministrovi Ľubomírovi Jahnátkovi, ktorý potvrdil, že niekedy politici zídu z výšok dole a obyčajného človeka oslovia, podporia a pomôžu mu. Ukázalo sa tak, že keď sa ľudia za niečo postavia, dá sa všetko zmeniť, aj zákon," uzavrel Petras, ktorý najstaršiu chatu na území Vysokých Tatier prevádzkuje už 15 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies