Smrť 26-ročného bežca v Taliansku , zomrel po útoku medveďa .

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 14:30 • 2 min
Smrť 26-ročného bežca v Taliansku , zomrel po útoku medveďa .

Rím - Taliansko uvažuje nad premiestnením medveďov do zahraničia, pretože po nedávnom smrtiacom útoku medvedice na bežca sa snaží znížiť počet týchto šeliem v severnej časti krajiny Tridentsko. V sobotu o tom informovalo talianske ministerstvo životného prostredia, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Minister životného prostredia Gilberto Pichetto Fratin chce "iniciovať naliehavé rozhovory na diplomatickej úrovni o tom, aby bolo možné medvede presťahovať", uviedlo ministerstvo. Šéf severného regiónu Tridentsko Maurizio Fugatti sa v piatok v Ríme stretol s predstaviteľmi rezortu životného prostredia. Na stretnutí dostala osobitná komisia úlohu znížiť počet medveďov v Tridentsku, v rámci toho má stanoviť aj maximálne prípustné množstvo medveďov v regióne. Opatrenie nasleduje po tom, čo medvedica známa ako JJ4 začiatkom apríla zaútočila na 26-ročného bežca a usmrtila ho. Nešťastie sa stalo v údolí obľúbenom u turistov, blízko obce Caldes. Muž sa tak stal prvým Talianom zabitým medveďom v novodobých dejinách krajiny. Muž zrejme na medvedicu narazil na horskej cestičke. Šelma pravdepodobne reagovala útokom, pretože ho pokladala za hrozbu pre svoje tri mláďatá, písali v predchádzajúcich dňoch talianske médiá. Medvedicu JJ4, známu aj pod menom Gaia, chytili živú a teraz ju držia v dobre uzatvorenej ohrade. Medvedica váži približne 150 kilogramov a je sestrou medveďa Bruna, ktorého v roku 2006 zastrelili v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Fugatti najprv nariadil utratenie JJ4 zastrelením, ale po žalobe ochrancov práv zvierat súd nariadenie politika pozastavil. Súdne pojednávanie, na ktorom sa má rozhodnúť o osude 17-ročnej medvedice, je naplánované na 11. mája. Tento smrtiaci útok vyvolal vášnivú debatu o približne 100 medveďoch žijúcich v horskom regióne Tridentsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies