Smiech významne zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému

NETKY.SK • 20 Október 2023, 11:00 • 2 min
Smiech významne zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému

Keď sa človek smeje, rozširuje sa mu srdcové tkanivo, čím sa zase zvyšuje prietok kyslíka a zlepšuje funkčná kapacita celého kardiovaskulárneho systému. A to je na podporu srdcového zdravia presne to pravé!

slovakia

left justify in out

Jedno ľudové príslovie hovorí, že človek bez smiechu je ako strom bez kvetov. Že bez neho telo chradne, to potvrdzujú aj odborníci, podľa ktorých posilňuje imunitný systém, zmierňuje bolesť a chráni pred škodlivými účinkami stresu. Výhody však ponúka aj srdcu. A nie len tak hocijaké! Je to liek, čo je zadarmo. Podľa najnovšej britskej štúdie stačí jednoduché zasmiatie na to, aby sa rozšírilo srdcové tkanivo a zvýšil sa prietok kyslíka do celého tela, čo zlepší funkčnú kapacitu kardiovaskulárneho systému a významne podporí srdcové zdravie. Terapia smiechom by podľa jej autorov mala byť bežne zavedená v zdravotníckych inštitúciách, pretože má vraj ešte silnejší vplyv, než sa doteraz predpokladalo. Tento veselý výskum bol prezentovaný na tohtoročnom výročnom zasadnutí Európskej kardiologickej spoločnosti v holandskom Amsterdame, čo je vôbec najväčšia svetová konferencia zaoberajúca sa srdcovým zdravím.

Viac humoru rovná sa lepšia kondícia. Britskí výskumníci sledovali 26 dospelých v priemernom veku 64 rokov, u ktorých bola predtým diagnostikovaná ischemická choroba srdca. Zatiaľ čo jedna polovica skupiny počas troch mesiacov pravidelne sledovala televízne komediálne programy, tej druhej experti povolili len dokumenty o vážnych témach, ako je napríklad amazonský dažďový prales, globálne otepľovanie alebo politika. Výsledky jednoznačne ukázali, že skupina sledujúca komédie vykazuje desaťpercentné zlepšenie v množstve kyslíka v krvi, lepšiu pružnosť tepien i výrazné zníženie zápalových biomarkerov – z tých sa dá vyčítať, ako veľmi sú ľudia ohrození srdcovým infarktom alebo mŕtvicou, pretože poukazujú na to, koľko plagov tvorí v krvných cievach. Záverečné odporúčanie je teda jasné – podľa názoru expertov by sme aspoň dvakrát týždenne mali robiť veci, ktoré nás rozosmejú. Či už je to pozeranie na vtipný seriál v televízii alebo stretnutie s veselými priateľmi, je to skvelá srdcová medicína!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies