Smer-SD chce nechať zonáciu Veľkej Fatry na novú vládu, PS nesúhlasí

NETKY.SK • 3 Október 2023, 14:30 • 2 min
Smer-SD chce nechať zonáciu Veľkej Fatry na novú vládu, PS nesúhlasí

Strana Smer-SD vyzýva vládu odborníkov, aby ponechala schvaľovanie zonácie Národného parku Veľká Fatra na nový vládny kabinet. Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vládu naopak podporuje vo vyhlásení zonácie

slovakia

left justify in out

"Schvaľovanie tohto zámeru na rokovaní vlády v stredu (4. 10.) nemá naliehavé opodstatnenie, aby sa ním narýchlo a na poslednú chvíľu zaoberala odchádzajúca vláda. Dôležitým argumentom na zastavenie tohto procesu je, že tak chce vláda spraviť napriek nesúhlasu odborníkov a zainteresovaných strán a napriek neodstráneným rozporom," skonštatoval podpredseda Smeru-SD Richard Takáč.

PS to považuje za otázku najvyššej naliehavosti, pretože zonácia národných parkov je kľúčová pre ich fungovanie, povedal europoslanec Michal Wiezik. "V minulosti sme boli príliš často svedkami, kedy chýbajúca zonácia umožnila devastáciu prírody národných parkov, čo viedlo až k žalobe voči Slovensku na Európskom súdnom dvore. Opodstatnene sa obávame, že táto prax sa vráti v prípade, že vládu zostaví Robert Fico spolu s extrémistami zozbieranými v SNS," skonštatoval.

Z návrhu ministerstva životného prostredia vyplýva, že nová zonácia Veľkej Fatry by mohla začať platiť od 1. januára 2024. Územie s prísnou ochranou má v národnom parku predstavovať viac ako 40 percent celkového územia, čím sa v porovnaní so súčasným stavom zdvojnásobí. Celková výmera by bola po zonácii takmer 41.000 hektárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS SMER SD, PS, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies