Smer počká s predložením kandidáta na GP na rozhodnutie Ústavného súdu

NETKY.SK • 17 Január 2013, 07:54 • 2 min
Smer počká s predložením kandidáta na GP na rozhodnutie Ústavného súdu

Smer počká s predložením kandidáta na GP na rozhodnutie Ústavného súdu - Politika Smer-SD počká s predložením svojho kandidáta na generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, či novú voľbu šéfa prokurátorov pozastaví, alebo nepozas

slovakia

left justify in out

img

Smer-SD počká s predložením svojho kandidáta na generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, či novú voľbu šéfa prokurátorov pozastaví, alebo nepozastaví. Pre TASR to potvrdil šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD). Favoritom Smeru je bratislavský krajský prokurátor Jaromír Čižnár, ktorého odporučila Rada prokurátorov SR. On však o svojej kandidatúre nechce do rozhodnutia ÚS o dočasnom opatrení hovoriť. 
      To isté dnes povedal Madejovi aj v telefonickom rozhovore, informoval poslanec. "Môžem povedať, že máme záujem na tom, aby sme počkali na rozhodnutie ÚS. Takže momentálne neviem o žiadnom kandidátovi, ktorý by mal byť navrhnutý v lehote a termíne, ktorý určil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD)," povedal Madej. V rokovaniach s Čižnárom o jeho kandidatúre je však pripravený pokračovať v okamihu, keď Ústavný súd oznámi svoje rozhodnutie. Madej si myslí, že Paška vyhlásenie nového termínu na predkladanie kandidátov nebude odkladať a bude postupovať tak, aby tento post mohol byť obsadený čo najskôr. Nepredpokladá však, že by sa poslanci museli kvôli voľbe nového kandidáta zísť na mimoriadnej schôdzi. Voľba nového kandidáta na generálneho prokurátora by sa tak odložila až na marcovú riadnu schôdzu.
      Mená kandidátov na generálneho prokurátora treba Národnej rade SR oznámiť do piatka 18. januára. Opozícia tvrdí, že jej kandidát je Jozef Čentéš a že bol za kandidáta na generálneho prokurátora legitímne zvolený parlamentom v minulom volebnom období. Prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať. Čentéš preto požiadal ÚS SR o vydanie dočasného opatrenia, ktoré by zakázalo novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora. Na Ústavnom súde zároveň napadol Gašparovičovo rozhodnutie o jeho nevymenovaní. Súd o dočasnom opatrení zatiaľ nerozhodol. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies