Japonský premiér Šinzó Abe zo zdravotných dôvodov rezignuje

NETKY.SK • 28 August 2020, 17:57 • 2 min
Japonský premiér Šinzó Abe zo zdravotných dôvodov rezignuje

TOKIO - Šinzó Abe odstúpi z funkcie predsedu vlády Japonska pre zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Dlhodobé zdravotné problémy

Japonský premiér Šinzó Abe v piatok oznámil, že zo zdravotných dôvodov odstúpi zo svojej funkcie. Abe povedal, že nechce, aby jeho zdravotné problémy ovplyvnili prácu vlády a vládne rozhodovanie.

 

"Už nie som schopný napĺňať mandát, ktorý mi s dôverou zveril japonský ľud. Rozhodol som sa preto ďalej nezastávať pozíciu premiéra," zdôraznil.

Za svoje rozhodnutie sa verejne ospravedlnil.


"Chcem sa úprimne ospravedlniť ľudu Japonska za to, že odchádzam zo svojho úradu rok pred vypršaním funkčného obdobia a uprostred problémov týkajúcich sa koronavírusovej krízy, zatiaľ čo rozličná politika je stále v štádiu implementácie," povedal Abe.

 

Spresnil, že trpí recidívou ulceróznej kolitídy (zápalu sliznice hrubého čreva). Premiér podľa vlastných slov podstupuje novú liečbu, ktorá si vyžaduje pravidelný prístup, čo by mu neposkytovalo dostatok času na výkon funkcie predsedu.

 

Najdlhší pôsobiaci premiér

65-ročný Abe dvakrát viedol japonskú vládu. Prvýkrát v roku 2007 odišiel z funkcie kvôli zdravotným problémom. Druhýkrát sa stal šéfom vládneho kabinetu v roku 2012 a osem rokov pôsobil ako predseda.

 

Premiér rezignuje len štyri dni po tom, ako sa stal najdlhšie neprerušene pôsobiacim premiérom v dejinách Japonska. Na tejto pozícii pracoval nepretržite 2804 dní.

 

Počas svojho pôsobenia bol Šinzó Abe zodpovedný za prestavbu Japonska po ničivom zemetrasení a tsunami, ktoré postihli v roku 2011.

 

 

Poskytoval tiež oživenie hospodárstva a podarilo sa mu vybudovať vzťahy s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

 

Šéf japonskej vlády tiež aktívne nadviazal dialóg s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Vyhlásil svoje odhodlanie priblížiť tieto dve krajiny k uzavretiu mierovej zmluvy. Faktom je, že po druhej svetovej vojne medzi Ruskom a Japonskom existuje spor o územnú príslušnosť južných Kurilských ostrovov v Tichom oceáne.

 

img

 

V januári minulého roku Abe a Putin po stretnutí v Kremli oznámili, že sú pripravení rokovať o mierovej zmluve medzi krajinami na základe vyhlásenia z roku 1956. Toto vyhlásenie predpokladá, že Rusko je pripravené odovzdať Japonsku dva zo štyroch sporných ostrovov. K tejto otázke však neboli podpísané žiadne dokumenty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies