Smer nechce diskutovať o predražení Mochoviec

NETKY.SK • 25 November 2014, 14:10 • 2 min
Smer nechce diskutovať o predražení Mochoviec

BRATISLAVA - Parlament nebude diskutovať o predražení dostavby jadrovej elektrárne Mochovce, ktorá oproti pôvodne plánovanej sume 2,8 miliardy bude stáť vyše 4,6 miliardy eur. Dostavbu Mochoviec presadila prvá vláda Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Nezaradený poslanec Jozef Kollár žiadal doplniť program 44. schôdze o nový bod, aby rezort hospodárstva predložil štúdiu realizovateľnosti dostavby Mochoviec, ako aj návrh finančného uzatvorenia privatizácie Slovenských elektrární. Poslanci Smeru-SD Kollárov návrh zamietli. Opozičný poslanec argumentoval, že štát ako 34-percentný akcionár Slovenských elektrární na nedávnom valnom zhromaždení podniku zdvihol ruku za navýšenie prostriedkov potrebných pre dostavbu Mochoviec o 800 miliónov eur. Dostavba blokov v Mochovciach tak z pôvodných 2,8 miliardy eur a neskorších 3,8 miliardy nateraz narástla na 4,6 miliardy eur.

 

Poslanec za OĽaNO Igor Hraško neuspel s návrhom, aby ministerstvo školstva do parlamentu predložilo správu o dopadoch nového financovania škôl na Slovensku. Podľa Hraška rezort potichu pripravuje nový systém financovania základných a stredných škôl, ktorý do škôl pošle menej peňazí ako dostávajú dnes. 

 

Poslanec za SaS Martin Poliačik nepresadil, aby nový minister školstva Juraj Draxler parlamentu predložil legislatívny plán úloh, teda čo za rok vo funkcii plánuje spraviť. "Mali sme mať na jeseň balík školských zákonov, ktoré stále nie sú, doterajší dvaja ministri mali rozdielnu rétoriku. Nový minister by mal povedať, čo chce za rok urobiť," konštatoval Poliačik. 

 

Vládny Smer-SD zamietol i návrh poslanca liberálov Petra Osuského, ktorý chcel, aby 10. decembra, ktorý je medzinárodným dňom ľudských práv, poslanci diskutovali o uznesení o prenasledovaní skupiny Falung gong v Číne. 

 

Opozičná poslankyňa Magda Vášáryová neuspela s požiadavkou, aby minister kultúry Marek Maďarič predložil parlamentu správu o finančnej kondícii Matice slovenskej. "Matica napriek podozreniam z netransparentnosti dostáva z rozpočtu vysokú finančnú dotáciu v sume 1,4 mil. eur," vysvetlila. 

 

Poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc nepresadil, aby parlament zvolil chýbajúcich kandidátov na členov ústavného súdu, keďže prezident Andrej Kiska pred časom nevymenoval všetkých sudcov, a aby predseda parlamentu vyhlásil voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. 

 

Poslanci schválili program 44. schôdze, ktorý má 129 bodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies