Smer: Čarnogurský klame, Fico nemieni meniť kompetencie prezidenta

NETKY.SK • 7 Január 2014, 16:04 • 2 min
Smer: Čarnogurský klame, Fico nemieni meniť kompetencie prezidenta

BRATISLAVA – Strana Smer-SD obvinila prezidentského kandidáta Jána Čarnogurského z účelového klamstva.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA hovorkyňa strany Monika Počátková v reakcii na dnešné Čarnogurského tvrdenia, ide o účelové klamstvo. „Strana Smer-sociálna demokracia ani Robert Fico nemienia nijakým spôsobom posilňovať kompetencie, ktoré má v súčasnosti prezident SR,“ uviedla.

Čarnogurský dnes povedal, že Fico už zadal svojim poradcom a právnym expertom, aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení posilniť prezidentské kompetencie a právomoci tak, aby sa bez jeho účasti v tomto štáte nepohol ani lístok. „Fico nepotrebuje na to, aby ovládol štát, ústavnú väčšinu,“ povedal s tým, že Fico pracuje s teóriou, aby prezident mohol napríklad menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov. Dnes má Fico v rukách zákonodarnú a vládnu moc, takto by podľa Čarnogurského získal vplyv aj na súdnu moc. Podľa neho prostredníctvom vykonávacích predpisov a jednoduchých zákonov, na ktoré nepotrebuje ústavnú väčšinu, plánuje nastaviť kompetencie hlavy štátu tak, aby z tejto pozície mohol prakticky zastaviť politický život na Slovensku. Ako príklad uviedol menovanie prezidenta Policajného zboru, ktorého v súčasnosti menuje minister vnútra. Zákonom sa to dá zmeniť tak, aby ho menoval prezident. „Slovensku hrozí, že sa stane druhým Bieloruskom, ak Fico vyhrá voľby. Situáciu vnímam ako vážnu hrozbu pre demokratický systém,“ uviedol. 

Podľa Čarnogurského podobne ako s funkciou policajného prezidenta je to aj s inými postami. Napríklad jednoduchým zákonom sa dá zmeniť menovanie napríklad prezidenta Finančného riaditeľstva SR, generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže, generálneho riaditeľa RTVS či riaditeľa SIS, NBÚ alebo guvernéra NBS. Čarnogurskému prekáža, že človek, ktorý neplní sľuby a klame, by mal ovládať celý svet a všetky jeho mocenské zložky iba vďaka 25 percentám populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies