Smart TV od Samsungu vás môžu odpočúvať!

NETKY.SK • 16 Február 2015, 17:15 • 2 min
Smart TV od Samsungu vás môžu odpočúvať!

SOUL – Nové Smart televízory od Samsungu majú zaujímavú funkciu ovládania hlasom, pomocou ktorej však tieto zariadenia pripojené na internet môžu zaznamenať úplne všetko čo poviete a odosielať tieto informácie tretej strane.

slovakia

left justify in out

Softvér pre rozpoznávanie hlasu umožňuje televíznym divákom komunikovať s ich televíziou verbálnymi príkazmi. Táto funkcia je aktívna, keď sa na obrazovke objaví symbol mikrofónu. Po novom už nemusíte na prepínanie programov používať diaľkové ovládanie, ale stačí ak to svojmu Samsung televízoru poviete jednoduchým príkazom.

Technológia ovládania hlasom nie je ničím novým ani prevratným, avšak Samsung v sekcii Voice Recognition vo svojích "zásadách ochrany osobných údajov" uvádza veľmi znepokojujúce varovanie.

"Majte prosím na pamäti, že ak vaše hovorené slovo obsahuje osobné či iné citlivé informácie, budú zahrnuté v získaných dátach, ktoré sa odovzdávajú tretej strane."

Z tohto varovania vyplýva, že ak každý rozhovor ľudí v blízkosti Smart TV bude zaznamenávaný a odovzdávaný tretej strane, tak sa tým naruší súkromie a ochrana osobných údajov. Domov by predsa mal byť miestom, kde sa rodina a priatelia môžu bez narušenia súkromia zhovárať o všetkom.

 



Citlivé informácie, akými sú napríklad identifikátory zariadení, by mohli byť odovzdávané k presadzovaniu práva, inzerentom alebo iným skupinám. Ak by prenos týchto citlivých údajov nebol dostatočne šifrovaný, tak by hackeri teoreticky mohli ovládnuť vašu Smart TV a využívať ju ako odpočúvacie zariadenie. Samozrejme treba poznamenať, že táto funkcia je aktívna iba v prípade, že je rozpoznávanie hlasu zapnuté.

Spoločnosť Samsung vydala vyhlásenie, v ktorom reagovala na obavy o ochrane osobných údajov.

"Samsung berie súkromie spotrebiteľa veľmi vážne. Vo všetkých našich Smart televízoroch používame štandardné bezpečnostné prvky, vrátane šifrovania dát, aby sme zabezpečili osobné údaje spotrebiteľov a zabrániť ich neoprávnenému zhromažďovaniu alebo použitiu. Rozpoznávanie hlasu, ktoré umožňuje užívateľovi ovládať televízor pomocou hlasových príkazov, je funkcia Samsung Smart TV, ktorú môže užívateľ aktivovať alebo deaktivovať podľa svojich potrieb. Smart TV môže byť taktiež odpojená od Wi-Fi siete."

 


Podobné obavy sa objavili už aj v USA v spojitosti so službou Siri, ktorá tiež odovzdáva informácie tretej strane. Na funkciu rozpoznávania hlasu po prvýkrát upozornili, keď sa na trhu objavil iPhone 4S od spoločnosti Apple. Všetky informácie, ktoré nadiktujete Siri, sa totiž odosielajú na servery, ktoré sa nachádzajú v USA a spoločnosť Apple, jej partneri a zástupcovia majú prístup k nahrávanému obsahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies