Slovenský premiér zhrnie, kam sa únia od summitu v Bratislave posunula

NETKY.SK • 19 Október 2016, 15:55 • 2 min
Slovenský premiér zhrnie, kam sa únia od summitu v Bratislave posunula

BRUSEL – Predseda slovenskej vlády Robert Fico oboznámi lídrov EÚ na summite v Bruseli s tým, ako únia pokročila v uplatňovaní "cestovnej mapy" prijatej na septembrovom neformálnom stretnutí politických špičiek v Bratislave. Pre TASR to povedal stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri EÚ Peter Javorčík.

slovakia

left justify in out

"My ako slovenské predsedníctvo budeme dávať odpočet, kde sme, kde sa nachádza únia," vyhlásil Javorčík. Slovenské predsedníctvo podľa neho od summitu v Bratislave zaznamenalo viacero úspechov - zdôraznil ratifikáciu parížskej klimatickej dohody.

 

V bratislavskej cestovne mape je uvedená aj ochrana vonkajších hraníc únie. V tejto súvislosti Javorčík pripomenul nedávny vznik európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Na summite očakáva výzvu adresovanú členským štátom, aby plnili svoje záväzky a poskytli únijnej agentúre dostatok personálu a techniky.

 

"Dôležité je, že proces, ktorý bol naštartovaný v Bratislave, je na stole, žije, a naozaj celá dvadsaťosmička sa mu seriózne venuje," zhrnul Javorčík. Dodal, že "bratislavský proces" nekončí a bude pokračovať summitom v decembri a maltským predsedníctvom, ktoré sa začne v januári.

 

Prvý formálny summit všetkých 28 lídrov EÚ od neformálneho stretnutia v Bratislave sa začne vo štvrtok. Prvý deň bude venovaný diskusiám o migrácii, brexite, vzťahoch s Ruskom a dianiu v Sýrii. V piatok bude hlavnou témou obchodná politika EÚ, najmä dohoda CETA s Kanadou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies