AKTUALIZOVANÉ: Slovensko získa na projekty takmer 800 miliónov eur. Sú určené na prekonanie koronakrízy

NETKY.SK • 26 Február 2021, 13:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Slovensko získa na projekty takmer 800 miliónov eur. Sú určené na prekonanie koronakrízy

BRATISLAVA – Slovensko získa na zmiernenie dopadov koronakrízy takmer 800 miliónov eur. Vicepremiérka Veronika Remišová priblížila, kam pôjde finančná injekcia, ktorú Slovensko dostane z EÚ na zvládnutie dopadov pandémie COVID-19.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 26. februára 15:38

Vicepremiérka a ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová avizovala, že Slovensko na boj proti koronakríze získa 780 miliónov eur v rámci programu RE-ACT.

 

Peniaze majú stlmiť negatívne dopady pandémie

„Slovensko dostane z REACT-EU odhadom až 780 miliónov eur. Je to vlastne navýšenie eurofondov ešte na programové obdobie 2014 - 2020. Sú to rýchle peniaze, ktoré musíme využiť do troch rokov. Určené sú nielen na boj s dopadmi pandémie, ale tiež pomôžu rozvoju Slovensku v rôznych oblastiach,“ uviedla ministerka

 

Dodala, že tieto peniaze sa budú čerpať ešte v tomto programovom období, teda do konca roku 2023Ako uviedla Remišová, prvé výzvy by mali byť vyhlásené najneskôr v júni.

 

„V boji s pandémiou a ekonomickou krízou Slovensku vo výraznej miere pomáhajú financie z európskych zdrojov. Potom, ako sa nám vlani podarilo na boj s pandémiou presunúť vyše miliardu eur z eurofondov, dostane Slovensko ďalšiu výdatnú pomoc z nástroja REACT-EU,“ vyhlásila Remišová. 

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda odklepla Krajniakov kurzarbeit, ktorá by mala zefektívniť finančnú pomoc zamestnávateľom v krízových obdobiach

 

 

"Cieľom je, aby to boli rýchle projekty, všetky musíme stihnúť do konca roka 2023," povedala ministerka s tým, že tieto peniaze môžeme využiť na revitalizáciu, obnovu ekonomiky a udržanie pracovných miest.

 

Až 65 percent peňazí z tohto balíka budú vyčlenené do operačného programu ľudské zdroje. Finančná pomoc pôjde tiež do zdravotníctva, pre ľudí v prvej línii boja s COVID-19, do školstva, verejnej dopravy, na budovanie verejnej zelene v mestách, zateplenie domov či potravinovú a hygienickú pomoc pre ohrozené skupiny obyvateľstva.

 

img

 

Značná časť eurofondov je určená na podporu a udržanie pracovných miest, čiže tzv. kurzarbeit. Ďalšie prostriedky budú investované do projektov na vytvorenie nových pracovných miest

 

Peniaze dostane Slovensko v dvoch fázach. Od 12. februára máme k dispozícii až 616 miliónov eur, zvyšných 164 miliónov eur príde v roku 2022.

 

Ako budú prerozdelené peniaze z balíka?
Operačný program Ľudské zdroje - 401,2 miliónov eur
Integrovaný regionálny operačný program - 246,8 miliónov eur
Operačný program potravinovej a základnej materiálovej pomoci - 24 miliónov eur
Operačný program Efektívna verejná správa - 108 miliónov eur

 

Revízia operačných programov

„Návrh na rozdelenie peňazí z REACT-EU je výsledkom dohody všetkých dotknutých rezortov a s Európskou komisiou sme o ňom rokovali už od septembra minulého roka. Teraz sme výsledný návrh predložili EK a tá už k nemu nemá žiadne zásadné výhrady,“ povedala ministerka.

Záverečná fáza rokovaní k REACT-EU s Európskou komisiou sa ukončila vo februári. V rámci nej sa dolaďovali posledné detaily využitia týchto zdrojov.

 

V súčasnosti už má Slovensko od Európskej komisie potvrdený predbežný súhlas s financovaním navrhovaných aktivít vrátene ich finančného vyčíslenia.

 

„V tejto fáze musíme v spolupráci s dotknutými rezortmi sústrediť naše úsilie na čo možno najskoršie ukončenie procesu revízie operačných programov, a to v nadväznosti na navyšovanie ich rozpočtov,“ dodala vicepremiérka Remišová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona