Slovensko zachvátila epidémia obezity!

NETKY.SK • 10 Január 2021, 13:09 • 2 min
Slovensko zachvátila epidémia obezity!

Zdá sa, že okrem súčasnej pandémie na Slovensko útočí i epidémia obezity! Správa o plnení Národného akčného plánu v prevencii obezity na roky 2015 až 2025 potvrdila, že nadváhu a obezitu pri sebahodnotení uvádza 51,5 % Slovákov vo veku nad 15 rokov.

slovakia

left justify in out

BRATISLAVA 10. januára  - Správa o plnení Národného akčného plánu v prevencii obezity na roky 2015 až 2025,  na základe podpísania 

Európskej charty boja proti obezite (ďalej len „ charta“ ), na ministerskej konferencii 16. novembra 2006 v Istanbule ako reakciu na výzvu, ktorú pre zdravie predstavuje epidémia obezity, prijala na zasadnutí vlády Slovenskej republiky už 9. januára 2008 Národný program prevencie obezity. Týmto krokom zároveň vláda Slovenskej republiky potvrdila, že zdravotníctvo a zdravie obyvateľov Slovenskej republiky je jej prioritou. Slovenská republika svojou účasťou a aktívnym vystupovaním týmto deklarovala záväzok posilniť aktivity zamerané na boj proti obezite. 



img

 

Zdá sa, že okrem súčasnej pandémie na Slovensko útočí i epidémia obezity!

 

Nadváhu a obezitu pri sebahodnotení uvádza 51,5 % Slovákov vo veku nad 15 rokov. Materiálom sa tento týždeň zaoberala vláda z dôvodu, že správa o plnení akčného plánu

sa predkladá v polovici obdobia plnenia. Akčný plán má začleniť medzi populáciu prevenciu a zmierniť tak súčasný nepriaznivý vývoj výskytu obezity na Slovensku. 

Zámerom je hlavne znížiť mieru obezity populácie Slovenska podľa odporúčaní OECD zo 16,9 % obéznych v roku 2015 na 15,8 %.


Z odhadov vyplýva, že 37 % celkovej chorobnosti na Slovensku v roku 2017 bolo možné prisúdiť rizikovým faktorom súvisiacim so životným štýlom.

Podľa údajov OECD bola prevalencia obezity za rok 2016 na Slovensku 16,3 %, pričom cieľom je zníženie miery obezity populácie na 15,8 % v roku 2025.

imgimgimgimgimg

img

 

"Cieľom by preto malo byť naďalej implementovať národné programy primárnej a sekundárnej prevencie ochorení," uvádza sa v materiáli, ktorý vláda vzala na vedomie.
 

imgimgimgimg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies