Slovensko účasť na misii v Mali do budúcna nevylučuje

NETKY.SK • 18 Február 2013, 11:58 • 2 min
Slovensko účasť na misii v Mali do budúcna nevylučuje

Slovensko účasť na misii v Mali do budúcna nevylučuje - Politika Slovenská republika sa zatiaľ nezapojí do výcvikovej misie Európskej únie EUTM v africkom Mali. Do budúcna však ministerstvo obrany účasť Slovenska nevylučuje.

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika sa zatiaľ nezapojí do výcvikovej misie Európskej únie EUTM v africkom Mali. Do budúcna však ministerstvo obrany účasť Slovenska nevylučuje. Pre TASR to uviedla hovorkyňa silového rezortu Martina Balleková, pričom nekonkretizovala, za akých podmienok by sa tak mohlo stať a koľko vojakov by mohla armáda hypoteticky vyslať.

Vojenskými a politickými aspektmi stabilizácie situácie v Mali by sa mali už dnes v Bruseli zaoberať aj účastníci pravidelného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, za účasti šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD). "EÚ potvrdí svoju angažovanosť vyslaním vojenskej výcvikovej misie EUTM, do ktorej má aj Slovenská republika záujem perspektívne sa v budúcnosti zapojiť," konštatovalo pred rokovaním ministerstvo zahraničných vecí. Lajčák už pred časom rozhodol, že do africkej krajiny pošleme 20.000 eur na humanitárnu pomoc určenú Červenému krížu.

Na výcvikovej misii by sa malo podieľať 16 členských štátov EÚ a Nórsko. Do Mali v rámci nej pôjde okolo 500 vojakov, pričom 150 z nich budú vojaci vycvičení na boj prevažne z Francúzska, ktorých úlohou bude ochrana školiteľov. Prvých 70 členov má do Mali odísť 8. marca. Celá misia by mala trvať 15 mesiacov a jej predpokladané náklady sa odhadujú na 12,3 milióna eur. Cieľom bude vycvičiť dva prápory malijských ozbrojených síl po 650 vojakoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies