Slovensko sa zúčastní na konferencii FIFA v Miami, reč bude aj o rozšírení MS

NETKY.SK • 25 Január 2017, 15:29 • 2 min
Slovensko sa zúčastní na konferencii FIFA v Miami, reč bude aj o rozšírení MS

BRATISLAVA - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) začala organizovať summity po celom svete. Celkovo ich bude 21 a na každom sa predstavia zástupcovia asociácií z rôznych končín zemegule. Na minulotýždňovej konferencii FIFA v americkom Miami na Floride sa z Európy zúčastnili Maďarsko, Fínsko, Holandsko a Slovensko, ktoré zastupoval prvý viceprezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Richard Havrilla.

slovakia

left justify in out

"Išlo o diskusné fórum na rôzne témy, ktoré sú teraz na pretrase. FIFA oboznamuje svojich členov so svojimi novinkami, názormi, myšlienkami a od národných zväzov očakáva spätnú väzbu, čo si myslia o riešení konkrétnych problémov."

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino sa vyjadril, že po období škandálov by nová stratégia FIFA mala byť transparentnejšia, plánuje lepšie nakladať s peniazmi a najmä chce byť bližšie k členským asociáciám. Utvorí pre ne servisné centrá, ktoré to majú zabezpečiť. "Každá asociácia bude mať vo FIFA styčnú osobu, cez ktorú bude riešiť celú agendu a možné problémy. Infantino tiež predstavil časť nových spolupracovníkov, lebo dochádza k výmene na najvyšších funkcionárskych postoch. FIFA chce, aby noví ľudia neboli spájaní so starým vedením organizácie. Ide o odborníkov, ktorí prechádzajú z národných zväzov do štruktúr FIFA na nevolené posty," poznamenal v rozhovore pre denník Šport Richard Havrilla.

V Miami sa okrem organizácie mládežníckych šampionátov pochopiteľne debatovalo aj o rozšírení majstrovstiev sveta v roku 2026 na 48 krajín, ich počet od predmetných MS sa v porovnaní so súčasným stavom rozšíri o šestnásť reprezentačných výberov. Program v zatiaľ neurčenom dejisku bude tvoriť 80 zápasov namiesto doterajších 64.

 

Ako je známe, tento návrh šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie Gianniho Infantina 10. januára jednomyseľne schválila Rada FIFA na zasadnutí vo švajčiarskom Zürichu. Štyri tucty mužstiev vyžrebujú do 16 trojčlenných skupín, z ktorých postúpia do vyraďovacej fázy prví dvaja. Infantino presadil svoju víziu väčšieho šampionátu so šancou pre futbalovo menej vyspelé krajiny.

 

"Najväčšie diskusie v Miami sa viedli o tom, aby sa o postupe zo skupiny rozhodovalo na hracej ploche. Môže totiž dôjsť k tomu, že prvé dva tímy budú mať rovnaký počet bodov i rovnaké skóre. Dokonca pri zhodnom remízovom výsledku vo všetkých troch dueloch v skupine môžu mať všetky tri mužstvá rovnakú bilanciu," skonštatoval ďalej Richard Havrilla a doplnil: "Preto sa hľadajú riešenia, aby sa o postupujúcom rozhodovalo na ihrisku a nie žrebom či dokonca podľa rebríčka FIFA. To je alfa a omega celého problému. Aj pri rozšírení MS sa totiž počet zápasov víťaza šampionátu nezvýši, budúci majster sveta odohrá tak ako doteraz sedem duelov."

Usporiadajúce krajiny MS musia spĺňať vyššie nároky na infraštruktúru: predovšetkým predstaviť 12 štadiónov, ktoré zodpovedajú požadovaným kritériám. Stále je v hre možnosť, že MS 2026 budú organizovať dve až tri krajiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies