Ohľadom pozemkov v národných parkoch zaevidovali vyše 2200 ponúk

NETKY.SK • 18 August 2023, 13:45 • 2 min
Ohľadom pozemkov v národných parkoch zaevidovali vyše 2200 ponúk

Bratislava- Vykupovaním pozemkov sa na Ministerstve životného prostredia pripravujú na reformáciu národných parkov

slovakia

left justify in out

Naše Slovensko je veľmi bohaté na prírodné krásy, ktoré oceňujú domci obyvatelia aj zahraniční návštevníci. Obdivuhodné Vysoké aj Nízke Tatry, údolia, plesá a jedinečné jaskyne a mnoho iných prírodných krás, to všetko znamená o dôvod viac bližšie ich spoznať. Po potulkách našou krajinou natrafíme aj na chránené územia, ktorých majiteľmi sú často súkromné osoby. Zámerom na Ministerstve životného prostredia je práve výkup týchto území v národných parkoch. Tohtoročným plánom je získať 12-tisíc hektárov.

 

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zatiaľ eviduje viac ako 2200 ponúk od súkromných vlastníkov na výkup pozemkov národných parkoch. Registráciou prešlo 1462 používateľov. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovala štátna tajomníčka envirorezortu Katarína Butkovská. Zároveň apeluje na vlastníkov, aby výkup využili a sami navrhli cenu. "On-line ponúkanie pozemkov je dobrovoľné, spravodlivé a partnerské. Nevyplývajú zatiaľ z neho žiadne záväzky pre vlastníkov," povedala Butkovská.

Ambíciou MŽP je podľa šéfa envirorezortu Milana Chrenka, aby majitelia ponúkli 500 hektárov vzácnych území. Výzva končí v auguste a v priebehu septembra a októbra začne ministerstvo vyhodnocovať ponuky. Vlastníci na konci výzvy dostanú odpoveď, či štát má záujem ich ponuku využiť a pozemky odkúpiť, vysvetlila štátna tajomníčka.

"Samotné rozhodnutie o prijatí či neprijatí ponuky bude realizovať následne komisia, ktorá bude zložená zo zástupcov MŽP aj z Útvaru hodnoty za peniaze," priblížila Katarína Butkovská. Predaj je podľa štátnej tajomníčky dobrovoľný a uskutoční sa až po schválení ponuky a následnom podpise zmluvy s vlastníkom. "Cieľom je preniesť tú ťarchu, ktorú mnohí vnímajú ako ťarchu obmedzení vyplývajúcich z titulu ochrany prírody, na štát," poznamenala. Výkup pozemkov je jedným z kľúčových nástrojov reformy národných parkov.

Chrenko podotkol, že výkup pozemkov cez aplikáciu je len jednou z možností. Naďalej prebieha využívanie predkupných práv správy národných parkov. Oslovujú tiež veľkých vlastníkov.

"Verím, že prostredníctvom využitia prostriedkov z plánu obnovy, ktoré investujeme do rozvíjajúcich sa národných parkov, dosiahneme lepšiu ochranu a lepšie ekonomické príležitosti v regiónoch v rámci Slovenska," skonštatoval. Celkovo je na to určených 68 miliónov z plánu obnovy. Ambíciou je tento rok odkúpiť 12 000 hektárov. Súkromní vlastníci môžu svoj pozemok ponúknuť prostredníctvom webovej aplikácie www.ponukavykupupozemkov.sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies