Slovensko sa v ochrane vlastníctva mierne zlepšilo, stále má čo zlepšovať

NETKY.SK • 9 August 2016, 13:13 • 2 min
Slovensko sa v ochrane vlastníctva mierne zlepšilo, stále má čo zlepšovať

BRATISLAVA - Slovensko sa v ochrane vlastníctva mierne zlepšilo. Podľa Medzinárodného Indexu vlastníckych práv 2016 (International Property Rights Index 2016) najlepšie chráni fyzické a duševné vlastníctvo Fínsko, ktoré dosiahlo 8,38 bodu z 10 možných. Slovensko sa umiestnilo na 39. mieste, keď získalo 6 bodov. Informoval o tom Martin Lindák zo slovenskej Nadácie F. A. Hayeka.

slovakia

left justify in out

Podobne ako na Slovensku sú vlastnícke práva chránené v Uruguaji či v Saudskej Arábii (37. a 38. miesto) a v Ománe, Litve, Bahrajne či Poľsku (40. až 43. miesto). Ďalšie naše susedské krajiny Rakúsko a Česká republika sa umiestnili pred Slovenskom. Rakúsko na 17. mieste a Česká republika na 31. mieste. Z postkomunistických krajín sa najlepšie umiestnilo Estónsko na 25. mieste.

 

Slovensko sa v období rokov 2011 až 2016 zlepšilo alebo ostalo na rovnakej úrovni vo všetkých hodnotených oblastiach. Výnimkou bola len politická stabilita, ktorá sa zhoršila o 0,2 bodu na 7 bodov. "Napriek tomu, že sme sa v jednotlivých oblastiach zlepšili alebo aspoň stagnovali, sú tu oblasti, ktoré majú stále nízke hodnotenie. Takou je napríklad nezávislosť súdov, kde sme sa síce zlepšili o 0,5 bodu, ale je to stále len 2,6-bodové hodnotenie z 10. Rovnako je na tom aj kontrola korupcie, ktorá sa zlepšila z 5,1 bodu na 5,2. Ochrana fyzického vlastníctva sa zlepšila o 0,3 bodu na 5, ale stále je to len polovica z najvyššieho možného hodnotenia. Podobnou oblasťou bol aj prístup k úverom, kde sme stagnovali a bodové ohodnotenie je na úrovni 3,8."

 

Fínsko už niekoľko rokov po sebe najlepšie chráni vlastnícke práva. Ako ďalej vyplýva z najnovších výsledkov Indexu vlastníckych práv 2016, na ktorom sa pod vedením americkej Property Rights Alliance podieľalo 102 mimovládnych organizácií zo 70 krajín sveta, vrátane Nadácie F. A. Hayeka, tento rok Fínsko nasledoval Nový Zéland, Luxembursko a Nórsko. Okrem menovaných krajín sa v prvej desiatke umiestnilo aj Švajčiarsko, Singapur, Švédsko, Japonsko, Holandsko či Kanada.

 

Na konci tabuľky porovnávajúcej úroveň ochrany fyzického aj duševného vlastníctva 128 krajín sveta, skončilo Zimbabwe, Haiti, Bangladéš, Mjanmarsko. Úplne posledná skončila Venezuela. Rebríček vychádza z prieskumov uskutočnených medzi odborníkmi v jednotlivých krajinách, ako aj z indikátorov zverejnených Svetovou bankou a ďalšími organizáciami.

 

Medzinárodný index vlastníckych práv sa zostavuje od roku 2007. Porovnáva 10 rozličných ukazovateľov v troch oblastiach, a to v oblasti právneho a politického prostredia (nezávislosť súdov, právny štát, politická stabilita, kontrola a postihovanie korupcie), v oblasti fyzického vlastníctva (ochrana fyzického vlastníctva, registrácia nehnuteľností, prístup k úverom), ako aj v oblasti duševného vlastníctva (ochrana práv duševného vlastníctva, patentová ochrana, softvérové pirátstvo). Rebríček reprezentuje 98,26 % svetového HDP a 92,92 % svetovej populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies