Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 10:36 • 2 min
Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom

Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom - Politika Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom. Bilaterálnu spoluprácu budeme prehlbovať s plným využitím osvedčeného mechanizmu zmiešaných medzi

slovakia

left justify in out

img

Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom. "Bilaterálnu spoluprácu budeme prehlbovať s plným využitím osvedčeného mechanizmu zmiešaných medzivládnych komisií, vrátane menšinovej/krajanskej problematiky. Súčasne budeme rokovať o otvorených otázkach vzájomných vzťahov," konštatuje sa v návrhu zamerania zahraničnej politiky na tento rok, ktoré dnes schválila vláda SR.
      Zahraničná politika sa v tomto roku zameria na európsku politiku, ekonomickú diplomaciu a služby a pomoc v krízových situáciách slovenským občanom v zahraničí. "Využívajúc svoje skúsenosti a doterajšie zameranie bude slovenská diplomacia aj naďalej osobitne prítomná a aktívna v krajinách západného Balkánu, Východného partnerstva a tiež Južného susedstva," uvádza sa v materiáli.
      Kľúčovou témou európskej politiky bude tzv. rastová agenda. SR bude naďalej podporovať udržanie konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu EÚ, fiškálnu konsolidáciu, zachovanie zamestnanosti, tvorbu nových pracovných miest najmä pre mladých a rozvoj malého a stredného podnikania. Východiskom pozície SR je presvedčenie, že dlhodobo udržateľný rozvoj je možný iba za predpokladu zdravých verejných financií a štrukturálnych reforiem. Naštartovanie hospodárskeho rastu však nie je možné bez ďalších impulzov na jeho podporu.
      Ako vyplýva z materiálu, Slovensko bude pokračovať v aktívnej účasti v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Aj v priebehu roka budú slovenskí vojaci pôsobiť v operácii NATO ISAF v Afganistane, pričom pre SR Afganistan ostáva najvyššou operačnou prioritou. Zároveň sa má pripraviť plán angažovania sa v Afganistane do a po roku 2014. SR bude aj naďalej prispievať do misií a operácií EÚ na západnom Balkáne (EULEX Kosovo, EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine), v Gruzínsku (EUMM Gruzínsko), v Afganistane (EUPOL Afganistan) a na moldavsko-ukrajinskej hranici (EUBAM).
      V rámci zahraničnej politiky sa má zároveň dbať na adekvátne zastúpenie SR v misiách OSN s dôrazom na zastúpenie príslušníkov Ozbrojených síl SR v mierovej misii OSN na Cypre (UNFICYP) a v pozorovateľskej misii OSN na hraniciach medzi Libanonom, Sýriou a Izraelom (UNTSO).
      Diplomatické aktivity rezortu zahraničia majú byť ešte vo väčšej miere nasmerované na hospodársku, investičnú a obchodnú oblasť, ktorá tvorí mimoriadne významnú agendu zahraničných stykov v stabilných politických a bezpečnostných podmienkach, ktoré SR v regióne spoluvytvára v rámci EÚ a NATO.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies