Chuligánom odzvoní. Vstupenky na rizikové zápasy sa budú predávať iba na meno

NETKY.SK • 8 November 2021, 18:39 • 2 min
Chuligánom odzvoní. Vstupenky na rizikové zápasy sa budú predávať iba na meno

BRATISLAVA - Fanúšikovia sa pri vstupe na podujatie kontrole nevyhnú. Zámerom overovania totožnosti osôb je zvýšiť bezpečnosť na rizikových zápasoch.

slovakia

left justify in out

Vstupenky na rizikové športové podujatia sa budú predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor bude povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti diváka so vstupenkou. Vyplýva to z novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

 

Evidencia fanúšikov

Doteraz platila povinnosť predávať vstupenky na meno a priezvisko na rizikové podujatie len pre fanúšikov hostí. Po novom to má byť pre všetkých návštevníkov rizikového podujatia.

 

"Jeho organizátor bude povinný viesť a uchovávať najmenej 30 dní odo dňa skončenia podujatia zoznam divákov, ktorým boli vstupenky vystavené na meno a priezvisko diváka a rovnako v prípade potreby ich má bezodkladne poskytnúť polícii,“ informujú predkladatelia.

 

img

 

Novela zavádza presun agendy informačného systému o bezpečnosti na športových podujatiach z gescie Slovenského futbalového zväzu a Slovenského zväzu ľadového hokeja na Ministerstvo vnútra (MV) SR. Cieľom je identifikovať fanúšikov, ktorí by sa prípadne dopustili výtržnosti na štadiónoch. 

 

Súvisiaci článok: Polícia obvinila 11 fanúšikov z výtržníctva na futbalovom zápase. Môžu skončiť za mrežami

 

Násilie na štadiónoch

Ďalšie zmeny, ktoré novela zavádza, sa týkajú aj rozšírenia osôb, ktorých účasť sa vyžaduje na porade organizátora rizikového podujatia. Po novom sa na nej majú zúčastniť aj zástupcovia fanúšikov domáceho i hosťujúceho tímu.

 

Organizátor rizikového podujatia musí takisto poskytnúť priestory v športovom zariadení pre nasadenie síl a prostriedkov príslušníkov Policajného zboru a na bezprostredné vykonanie služobného zákroku, ak je narušený verejný poriadok, ochrana života, zdravia alebo majetku.

 

img

 

"Návrh zákona bol vypracovaný na základe návrhov pracovnej skupiny, ktorej členmi boli aj zástupcovia Prezídia Policajného zboru a zástupcovia národných športových zväzov  zaoberajúci sa problematikou diváckeho násilia. Do návrhu zákona sú zapracované aj podnety oddelenia diváckeho násilia," dodal rezort školstva. Navrhovaná účinnosť novely je od mája 2022.

 

Zvýši počet členov usporiadateľskej služby

Novela takisto z dôvodu lepšieho zabezpečenia bezpečnosti osôb a majetku na štadiónoch zvyšuje počet členov usporiadateľskej služby na rizikovom podujatí z 20 na 25 na 300 divákov a ak ide o rizikové podujatie, zvyšuje aj percentuálny podiel všetkých členov usporiadateľskej služby, ktorí sú odborne spôsobilými zamestnancami prevádzkovateľa strážnej služby alebo príslušníkmi obecnej polície z 50 % na 60 %

img

 

Zároveň sa v rámci novely vypúšťa aj zákaz konzumácie alkoholických nápojov pri presune na športové podujatie„Aplikačná prax poukázala na čiastočnú nevykonateľnosť predmetného zákazu, ako aj jeho obchádzanie. Na väčšine podujatí sa podáva pivo so 4,1 objemových percent alkoholu," skonštatoval rezort. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Spartak Trnava počas rizikového zápasu zlyhal na plnej čiare, tvrdí polícia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies