Slovensko preruší ratifikáciu Dohody o Jednotnom patentovom súde

NETKY.SK • 13 December 2017, 12:50 • 2 min
Slovensko preruší ratifikáciu Dohody o Jednotnom patentovom súde

BRATISLAVA - Slovensko preruší ratifikáciu Dohody o Jednotnom patentovom súde (JPS). Návrh ministerstva spravodlivosti schválila vláda. Aký bude ďalší postoj Slovenska v prípade tejto vznikajúcej inštitúcie by malo byť jasné po jej vzniku a vypracovaní príslušných analýz.

slovakia

left justify in out

Do 36 mesiacov od zriadenia a začatia fungovania Jednotného patentového súdu by malo ministerstvo spravodlivosti vypracovať analýzu právnych aspektov prijatia dohody, rezort hospodárstva by mal vypracovať analýzu hospodárskych vplyvov dohody. Až následne by mala vláda rozhodnúť o ďalšom postupe. Slovensko tak bude mať priestor preskúmať pozitívne i negatívne dôsledky vzniku súdu a kvalifikovane sa rozhodnúť, zdôrazňuje sa v schválenom materiáli.

Slovenská republika podpísala 19. februára 2013 Dohodu o Jednotnom patentovom súde. Cieľom dohody je vytvoriť právny rámec pre jeho zriadenie, teda spoločného súdu pre spory týkajúce sa platnosti a porušenia európskych patentov s jednotným účinkom a klasických európskych patentov podľa Európskeho patentového dohovoru. Súd by mal byť spoločným súdom len tých členských štátov EÚ, ktoré sú alebo budú zmluvnou stranou dohody. Na zabezpečenie implementácie nového európskeho patentového systému boli na medzinárodnej úrovni zriadené dva osobitné výbory - Užší výbor Správnej rady Európskej patentovej organizácie a Prípravný výbor JPS. V oboch sme mali zástupcov. Práve počas rokovaní oboch výborov sa vynorili viaceré otázky a problémy súvisiace s implementáciou nového systému jednotnej patentovej ochrany v Európe, vysvetľuje sa v materiáli.

Prvý okruh problémov súvisí s ekonomickou výhodnosťou zavedenia systému. Dopadové štúdie, ktoré si dali vypracovať maďarskí a poľskí zástupcovia, hodnotili pristúpenie k JPS pre tieto krajiny negatívne. Pozitívne dôsledky predpokladali až po uplynutí niekoľkých rokov, uvádza sa v materiáli. Druhý okruh problémov, ktorý sa vynoril v súvislosti s ratifikáciou, sa týkal ústavnoprávnych otázok - sú to otázky procesu ratifikácie a otázky dôsledkov ratifikácie dohody. Otázky týkajúce sa procesu ratifikácie spočívajú najmä v spôsobe prenosu časti štátnej suverenity na novovznikajúci súd. Na rozdiel od doterajších medzinárodných záväzkov by sa na JPS preniesla výlučná právomoc, slovenské súdy by stratili právomoc rozhodovať patentové veci prenesené na JPS. Otázky dôsledkov ratifikácie sa týkajú najmä práva na spravodlivý súdny proces v súvislosti s výškou súdnych poplatkov a náhrady právnych trov protistrany. Pre väčšinu slovenských firiem by boli tieto náklady pravdepodobne neprimerane vysoké až likvidačné, uvádza sa v materiáli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies