Slovensko podľa Rusov zaregistrovalo vakcínu Sputnik V. To je však chybná informácia

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 16:13 • 2 min
Slovensko podľa Rusov zaregistrovalo vakcínu Sputnik V. To je však chybná informácia

MOSKVA - Na Slovensku bola podľa viacerých ruských médií zaregistrovaná vakcína Sputnik V.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že minister zdravotníctva Marek Krajčí udelil povolenie na predčasné používanie ruskej očkovacej látky Sputnik V, zaregistrovaná v krajine nebola.

 

Ruské média tvrdia, že sme Sputnik V schválili

Slovensko sa tak stalo 39. krajinou na svete a druhou krajinou Európskej únie, ktorá aj napriek tomu, že neprešla registračným procesom na úrovni Euróspkej liekovej agentúry (EMA), povolila predčasné používanie tejto vakcíny. Maďarsko bolo prvou krajinou v EÚ.

 

Štátna agentúra TASS s odvolaním sa na Ruský fond priamych investícií tak píše, že Slovensko je druhou krajinou Európskej únie, ktorá schválila použitie Sputniku V. To je však mylná informácia, ruská vakcína dostala výnimku od Mareka Krajčího na predčasné použitie

 

Na Slovensko dorazila v priebehu pondelka prvá várka Sputnik V v počte 200 tisíc kusov. Doviezlo ju lietadlo Spartan, ktoré pristálo na letisku v Košiciach. 

 

Súvisiaci článok: Tajomné lietadlo, o ktorom média informovali, na Slovensko priviezlo vakcíny Sputnik V

 

Ľudia budú mať na výber

„Začali sme kupovať ruskú vakcínu Sputnik V bez toho, aby sme čakali na jej registráciu v Európskej agentúre pre lieky (EMA), pretože nemáme čas na zdržanie, v krajine nie je dostatok vakcín, desiatky našich spoluobčanov zomierajú na COVID-19 každý deň,“ povedal Matovič.

 

Predseda vlády toto rozhodnutie vysvetlil tým, že vakcíny Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, ktoré sa v krajine používajú od decembra minulého roka, prichádzajú nepravidelne a v mnohých prípadoch neskoro.

 

Riaditeľ Ruského fondu priamych investícií Kirill Dmitriev, s ktorým rokoval Matovič o dodávke vakcín, pritom mylne označil údajné schválenie tohto lieku na Slovensku za „triumf zdravého rozumu a túžbu zachrániť životy nad pokusmi o spolitizovanie ruskej vakcíny“

 

„Úzko sme spolupracovali s predsedom vlády Slovenskej republiky a videli sme ten tlak, ktorý je na neho vyvíjaný. Má ale úplnú pravdu, že zachraňuje životy slovenského ľudu....Partnerstvo medzi Ruskom a Slovenskom je tiež znamením pre mnoho ďalších európskych štátov, že musíme držať spolu a prekonať túto krízu spoločnými silami. Nesnažiť sa vytvárať umelé politické bariéry, ktoré by Rusku zabránili v tom, aby bolo silné a užitočné pre Európu,“ zdôraznil šéf fondu.

 

Rusko o registráciu nepožiadalo

Zástupca ruského investičného fondu 9. februára uviedol, že ruská strana 29. januára požiadala o registráciu vakcíny Sputnik V na území Európskej únie.

 

Neskôr európsky regulačný úrad oznámil, že nedostal žiadosť o registráciu Sputniku V. Ako sa neskôr vysvetlilo, Rusko odoslalo registračný formulár na zlú emalovú adresu. 

 

Podľa doterajších informácii, Rusko stále nepožiadalo EMA o schválenie vakcíny. Pôvodné znenie článku nájdete TU.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies