Slovensko môže získať firmy, ktoré po brexite plánujú opustiť Britániu

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 15:58 • 2 min
Slovensko môže získať firmy, ktoré po brexite plánujú opustiť Britániu

BRATISLAVA – Odchodom Veľkej Británie z EÚ sa mnohé firmy presunú do iných štátov, Slovensko má veľkú šancu získať niektoré z nich.

slovakia

left justify in out

Už túto stredu sa stretnú zástupcovia Londýna so zástupcami ostatných 27 štátov spoločenstva, aby prerokovali oficiálne a náročné podmienky vystúpenia Veľkej Británie z EÚ. Aj napriek tomu, že štáty pri vyjednávaniach budú pôsobiť jednotne, rozpútajú medzi sebou diplomatickú vojnu s cieľom vyťažiť z brexitu čo najviac.

 

Jednotlivé krajiny sa budú snažiť o čo najrýchlejšie rozbehnutie bilaterálnych rokovaní so spoločnosťami, ktoré majú v úmysle sa presťahovať na kontinent. Slovensko by mohlo zabojovať o administratívne centrá či firmy pôsobiace v IT sektore. Šance na úspech sú veľmi vysoké, vďaka našej kvalitnej pracovnej sile.

 

Predovšetkým Bratislava by mohla prilákať administratívne centrá a Košice IT firmy,“ vymenúva investičný manažér spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Pre slovenskú ekonomiku by to znamenalo pozitívny prílev nových firiem, aj iného zamerania ako len automobilového.

 

Hlavný ekonóm pre CEE Sberbank Europe Vladimír Vaňo však dáva do pozornosti, že v rámci strednej Európy už niektoré potenciálne destinácie pre nové centrály v Európe začali už dávnejšie aktívne lobovať v Londýne vo svoj prospech. Preto doporučuje nestrácať čas a čím skôr začať vyjednávať. Ako príklad uviedol Varšavu alebo Budapešť.

 

Zároveň zdôrazňuje, že dobré skúsenosti britských investorov pomohli zviditeľniť Slovensko u ďalších potencionálnych britských partnerov. Ďalší analytici dávajú v našom prípade do pozornosti aj centrá zdieľaných služieb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies