Slovensko lepšie pripravené! Minister vnútra podpísal memorandum s Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov

NETKY.SK • 18 Február 2024, 12:13 • 2 min
Slovensko lepšie pripravené! Minister vnútra podpísal memorandum s Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v piatok na pôde rezortu prijal regionálnu riaditeľku Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov na Slovensku Danijelu Popović-Efendić.

slovakia

left justify in out

V úvode bilaterálnych rokovaní došlo k podpísaniu  Memoranda o porozumení medzi MV SR a UNHCR  a  o spolupráci v oblasti starostlivosti o cudzincov v azylových zariadeniach a o vysídlené osoby.
 
„Spolupráca medzi rezortom vnútra a zastúpením úradu vysokého komisára pre utečencov na Slovensku pretrváva už 30 rokov a je neoceniteľná pri pomoci ľuďom v ohrození“, povedal minister Matúš Šutaj Eštok.
 
V tejto súvislosti spomenul plány štátu na zmeny v oblasti krízového manažmentu, dôležité aj pre zvládanie utečeneckých kríz.
 
Regionálna riaditeľka UNHCR Danijela Popović-Efendić informovala o možnosti darovať ministerstvu vnútra materiálnu pomoc zo skladov UNHCR, ide najmä o spacie vaky, oblečenie a prikrývky za takmer pol milióna eur.  
 
Jednou z tém stretnutia bola aj príprava Regionálneho akčného plánu pre príchod utečencov na Slovensko pre rok 2024, úvodné predstavenie ktorého by sa malo uskutočniť na pôde ministerstva vnútra. Minister Matúš Šutaj Eštok prisľúbil v tejto veci aktívnu spoluprácu.
 
Na stretnutí sa hovorilo aj o asistencii UNHCR pri spracúvaní dát o utečencoch na našom území.  UNHCR ponúklo expertnú a technickú pomoc, napríklad formou poskytnutia informácií z databáz o utečencoch z Ukrajiny.  Prerokovali aj možnosti na obnovenie diskusie k návrhu medzivládnej dohody s UNHCR a IOM o humanitárnom transfere utečencov cez Slovenskú republiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MV SR, foto z podpisu Memoranda. (MV SR)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies