Ceny čerstvých potravín v Británii rástli v novembri rekordným tempom

NETKY.SK • 30 November 2022, 15:00 • 2 min
Ceny čerstvých potravín v Británii rástli v novembri rekordným tempom

LONDÝN - Ceny čerstvých potravín v britských obchodoch vzrástli v novembri podľa najnovších údajov Konzorcia britského maloobchodu (BRC) rekordným tempom. To znamená ďalšiu záťaž pre domácnosti zápasiace s krízou životných nákladov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

BRC v stredu zverejnilo výsledky svojho prieskumu, na základe ktorého sa ceny čerstvých potravín v Británii zvýšili v novembri medziročne o 14,3 %. To je najvýraznejší rast od začiatku evidovania príslušných údajov v roku 2005. Navyše, aj ceny ostatných potravinových tovarov vzrástli v novembri rekordným tempom, dodalo konzorcium. Rast dosiahol 12,6 % oproti 11,6-percentnému rastu v predchádzajúcom mesiaci. Údaje BRC zahrnujú menší počet tovarov než štatistický úrad, ktorý zverejňuje údaje o celkovej inflácii. Tá dosiahla v Británii v októbri 11,1 %, čo je najvyššia miera inflácie od októbra 1981. Šéfka BRC Helen Dickinsonová uviedla, že na budúci rok by sa rast cien mohol zmierniť, "počas tejto zimy však vyhliadky pre spotrebiteľov vôbec nie sú radostné". Ako povedala, "ceny potravín pokračovali v raste, najmä čo sa týka mäsa, vajec a mliečnych výrobkov. Za tým sú najmä prudko rastúce ceny energií a náklady na krmivo pre zvieratá a ich transport". Spoločnosť pre prieskum trhu NielsenIQ, ktorá sa na prieskume o vývoji cien podieľala, dodala, že tohtoročné Vianoce budú pre Britov podstatne drahšie a veľký počet spotrebiteľov bude smerovať výdavky najmä na nevyhnutný tovar. "Keďže ceny naďalej rastú, náklady na tohtoročné vianočné sviatky budú vyššie a zákazníci budú omnoho viac sledovať svoj rozpočet, než kedykoľvek predtým," povedal Mike Watkins z NielsenIQ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies