Slovensko a Česko sa opäť spoja: Pomocou unikátnej chytrej sieti na prenos elektrickej energie

NETKY.SK • 12 Júl 2019, 17:14 • 2 min
Slovensko a Česko sa opäť spoja: Pomocou unikátnej chytrej sieti na prenos elektrickej energie

V strednej Európe vznikne unikátny projekt, ktorý počíta s nasadením inteligentných sietí do distribučných sústav. Vďaka týmto technológiám budú do vybraných lokalít nasadené nové komunikačné prvky a chytré riadenie zaťaženia, čo zaistí v budúcnosti okrem iného podporu pripájania obnoviteľných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Projekt nazvaný ACON (Again Connected Networks) budú spolu realizovať český E.ON Distribúcia a Západoslovenská distribučná (ZSD). Uskutoční sa vďaka podpore zo strany Európskej únie, ktorá ho podporí vo výške 91,2 milióna eur. Počíta sa s nasadením kľúčových prvkov vo vybraných lokalitách v podobe nových komunikačných prvkov a inteligentného riadenia zaťaženia. Tieto riešenia do budúcnosti pomôžu zaistiť stabilitu dodávok pri vyššom podiely obnoviteľných zdrojov.

 

Projekt inteligentných sietí podporil slovenský minister hospodárstva, ktorý spolu s českým ministrom priemyslu Karlom Havlíčkom podpísali s realizátormi inteligentných riešení dohodu o podpore zavádzania podobných technológií.

 

"Na to, aby slovenské hospodárstvo držalo krok s globálnou konkurenciou, nevyhnutne potrebujeme inovatívne riešenia. Ministerstvo hospodárstva podporuje inovácie v slovenských mestách a oblasť Smart Cities. Preto veľmi vítam projekty ako ACON, vďaka ktorému získame aj cenné skúsenosti v oblasti inteligentných sietí v regióne strednej a východnej Európy. Aj s pomocou tohto projektu získame nové komunikačné prvky a tiež inteligentné riadenie. Následne sa zvýši informovanosť, zlepší prepojenie a v budúcnosti budeme môcť využívať distribučne sústavy na širšie nasadenie obnoviteľných zdrojov aj prístup k digitálnej infraštruktúre,” uviedol minister hospodárstva SR Peter Žiga. Informuje portál obnovitelne.cz.

 

img

 

Európe sa projekt páči

 

Za Európsku komisiu podporil nástup chytrých riešení pre reguláciu siete podpredseda komisie Maroš Šefčovič. "Veľmi pozitívne vnímam najmä to, že ACON je prvý medzinárodný projekt distribučných spoločností v regióne strednej a východnej Európy, ktorý uspel medzi európskymi projektmi spoločného záujmu. Som rád, že aj tento projekt je jeden z konkrétnych príkladov, ako energetická únia pomáha modernizovať európske hospodárstvo a jeho priemysel a umožňuje realizáciu inteligentných (smart) riešení. Zároveň uľahčí aj zapojenie miestnych obnoviteľných zdrojov, elektromobilov a batérií pre skladovanie energie," uviedol Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu.

 

Na modernizáciu distribučnej sústavy budú využívané Smart Grid technológie, prostredníctvom ktorých sa vytvorí technické prostredie, umožňujúce realizáciu iných inteligentných riešení v budúcnosti. Ide o historicky prvý česko-slovenský projekt, zameraný na masívne nasadzovanie najmodernejších smart technológií, ktoré umožnia nástup "novej energetiky", založenej na lokálnych obnoviteľných zdrojoch.

 

"ACON je úplne v súlade s našou stratégiou, masívne zavádzať do distribučnej siete inteligentné technológie, ktoré nám umožnia zlepšiť efektivitu i bezpečnosť dodávok elektriny a zároveň skvalitniť diaľkové riadenie sietí. To prinesie najmä zlepšenie infraštruktúry v pohraničných oblastiach na pomedzí Moravy a Slovenska. Chytré siete sa stanú oporným bodom pri budovaní distribučnej siete na nasledujúce desaťročie, kedy domácnosti aj firmy budú chcieť zapojiť viac solárnych panelov, elektromobilov a batérií," uviedol Zdeněk Bauer, predseda predstavenstva E.ON Distribúcia.

 

Cieľom projektu ACON je modernizácia a zvýšenie efektívnosti distribučnej sústavy, ako aj prehlbovanie cezhraničnej spolupráce medzi Českou a Slovenskou republikou, čím sa výrazne posilní integrácia trhov s elektrinou oboch krajín a budú vytvorené podmienky pre vznik ekonomicky výhodnej elektrizačnej sústavy s malými stratami a s vysokou kvalitou a bezpečnosťou dodávok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona