Slovenskí vojaci odvádzajú kvalitnú prácu v Afganistane i Kosove

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 08:26 • 2 min
Slovenskí vojaci odvádzajú kvalitnú prácu v Afganistane i Kosove

Slovenskí vojaci odvádzajú kvalitnú prácu v Afganistane i Kosove

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen sa dnes po stretnutí so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou poďakoval za kvalitný príspevok jej krajiny k operácii NATO v Afganistane (ISAF) i Kosove (KFOR).  
"Slovensko berie na seba zodpovednosť vo veci Afganistanu vážne, čo vrelo vítam. Samozrejme, celá misia ja ťažká - práve na miestach, kde operujú slovenské jednotky. Dobre vycvičené afganské zložky sú kľúčovým elementom úspešného prechodu v krajine. Všetci, čo sa zapájajú do výcviku domácich jednotiek a ponúkajú svoje skúsenosti, sú dôležitou súčasťou celej akcie. Oceňujem preto slovenské úsilie v tomto smere a aj naďalej počítam s pokračujúcim príspevkom Slovenska," pochválil slovenské jednotky pôsobiace v ázijskej krajine. Rasmussen vyjadril zároveň spokojnosť aj s prácou slovenských vojakov v Kosove.
"Misia v Afganistane pôsobí už na úrovni zaškoľovania, prípravy a výcviku domácich zložiek, aby tie mohli prevziať postupne ochranu vlastného územia a garanciu demokracie. Som rada, že naša misia kvalitne plní svoje úlohy," povedala Radičová.
Predmetom diskusie bola aj nová stratégia NATO, o ktorej by sa malo diskutovať na najbližšom summite krajín NATO v novembri tohto roka v Lisabone, či reforma štruktúry, na ktorej sa má Slovensko podľa Radičovej podieľať aktívne.  
Politici rokovali aj o systéme protiraketovej obrany v rámci štátov NATO; Rasmussen sa vo vyjadreniach vrátil v kontexte témy aj k svojej poslednej návšteve Slovenska.
"Diskutovali sme aj o protiraketovej obrane, pretože NATO chce na summite v novembri priniesť rozhodnutie i v tomto smere," naznačil Rasmussen.  
Bývalý predseda slovenskej vlády Robert Fico na konci vlaňajšieho októbra po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Rasmussenom novinárom povedal, že kým bude slovenským premiérom on, Slovenská republika nebude nikdy súhlasiť s umiestňovaním akýchkoľvek prvkov protiraketovej obrany na svojom území.
"Dôvod, prečo som nereagoval na vyjadrenia bývalého slovenského premiéra, bol ten, že sme nikdy nežiadali Slovensko o vybudovanie takéhoto mechanizmu na jeho území. Situácia sa nezmenila, ale Slovensko potrebujeme ako podporu pre vývoj protiraketového ochranného systému. Takýto mechanizmus poskytne ochranu pre obyvateľstvo vo všetkých štátoch NATO," reagoval na udalosti z minulosti Rasmussen.
"Spoločná bezpečnosť nemôže byť záležitosťou len jednej časti sveta, ale pokiaľ sme normálnou súčasťou NATO - čo sme -, tak sa nás týka aj zodpovednosť a jednoznačný postoj k tejto v tejto chvíli skôr politickej ako ekonomickej otázke," konštatovala Radičová, ktorá Rasmussena pozvala na návštevu Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies