Slovenskí vojaci, ktorí zahynuli v zahraničných misiách, budú mať pamätník

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 08:43 • 2 min
Slovenskí vojaci, ktorí zahynuli v zahraničných misiách, budú mať pamätník

BRATISLAVA - Rezort obrany chce v spolupráci s mestom Liptovský Mikuláš vybudovať pomník venovaný pamiatke vojakov, ktorí zahynuli v zahraničných misiách a operáciách v novodobých dejinách Ozbrojených síl SR. Zámer potvrdili podpisom memoranda o spolupráci.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

Pomník by mal byť vybudovaný na vrchu Háj – Nicovô pri Liptovskom Mikuláši. Budú na ňom mená 57 vojakov, ktorí pôsobili v Kosove, Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, bývalej Juhoslávii, Afganistane, Iraku, Eritrei a na Cypre, no domov za svojimi blízkymi sa viac nevrátili. Takéto pietne miesto na Slovensku doteraz absentovalo a rezort obrany považuje jeho vybudovanie za prejav úcty k vojakom, ktorí aj za hranicami Slovenska pomáhali ľuďom v núdzi a prispievali k udržiavaniu mieru.

 

V spoločnom memorande sa mesto zaviazalo k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemku, jeho prenájmu alebo predaju za symbolickú cenu a taktiež má na starosti vyhotovenie projektovej dokumentácie a zabezpečenie stavebného povolenia. Ministerstvo obrany bude samotné zhotovenie a prevádzkovanie pomníka financovať, na čo plánuje vyčleniť približne 30.000 eur.

 

Pri výbere lokality bralo ministerstvo obrany ohľad aj na to, že Liptovský Mikuláš je mesto s bohatou vojenskou tradíciou a zároveň je sídlom Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika, ktorá na vojenský život pripravila už tisíce dôstojníkov.

 

V súčasnosti sa zriaďuje komisia zo zástupcov organizačných zložiek rezortu obrany, vrátane zástupcov Vojenského historického ústavu a mesta Liptovský Mikuláš. Ich úlohou bude vypracovanie ideového námetu pomníka, posúdenie jeho umiestnenia, architektonického návrhu, ako aj historických súvislostí. Slávnostné odhalenie je naplánované na budúci rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies