Slovenskí vedci vynašli druh biologicky rozložiteľných plastov!

NETKY.SK • 5 Jún 2018, 20:23 • 2 min
Slovenskí vedci vynašli druh biologicky rozložiteľných plastov!

BRATISLAVA - Vedci zo Slovenskej technickej univerzity vynašli nový druh biologicky rozložiteľných plastov, na výrobu ktorých využívajú použitý fritovací olej. Naši vedci už požiadali o udelenie patentu. Ďalej sa výskume spolupracujú s brněnským Vysokým učením technickým.

slovakia

left justify in out

Slováci oznámili objav krátko po tom, ako Európska Únia navrhla zákaz jednorázových plastových produktov.

 

„Tento bioplast sa nerozkladá len v podmienkach priemyselného kompostu, teda pri teplote 50 a viac stupňov, ale aj v podmienkach domáceho kompostu pri teplote 20 až 30 stupňov,“ povedal pre Český rozhlas Pavel Alexy, profesor Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity. „Testujeme rozkladanie (bioplastov) v bežnej pôde a v morskej vode, kde, zdá sa, tiež dokáže degradovať," dodal.

 

Slováci spolupracujú s viacerými firmami i univerzitami na možnostiach využitia bioplastov v praxi. Mali by sa využívať napríklad ako náhrada igelitiek, jednorázových príborov, pohárov, rôznych obalov, atď. Bioplasty by mohli nájsť využitie aj v zdravotníctve, ako dočasné rozložiteľné implantáty pri liečbe komplikovaných zlomenín.

 

Univerzita spolu so Slovenskou akadémiou vied vynašla podobný plast už dávnejšie, ktorý sa vyrába zase z iných surovín. Aj na ten podala patentovú prihlášku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies