Úrady majú problém s domčekom Flinstonovcov

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 19:46 • 2 min
Úrady majú problém s domčekom Flinstonovcov

HILLSBOROUGH - Na záhrade stoja dinosaury a návštevníkov víta postava Freda Flinstona v životnej veľkosti. Bizarný domček v severnej Kalifornii odkazujúci ku slávnej pravekej rodinke priťahuje právom pozornosť zvedavcov. Nie je však isté, či nevšedná turistická atrakcia do budúcnosti pretrvá. Úrady totiž po majiteľke chcú, aby inštaláciu zo záhrady odstránila, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na domček v kalifornskom mestečku Hillsborough sa prichádzajú pozrieť návštevníci z rôznych kútov štátu. Okrem sochy Freda Flinstona ich víta tiež slávny pokrik Yabba Dabba Do a rad dinosaurích skulptúr. A práve s nimi majú úrady problém a snažia sa, aby majiteľka domu umeleckú inštaláciu zo svojej záhrady odpratala. Oproti tomu sa však stavajú tisíce priaznivcov, ktorí v petícii žiadajú o jej zachovanie.

 

 

Dom patrí 84-ročnej Florence Fangovej, ktorá dom na sanfranciskom predmestí pred dvoma rokmi kúpila. Teraz rieši, že bude možno musieť všetky sochy odpratať.

 

"Vždy to bol populárny dom, ľudia sa na neho radi chodili pozerať," povedala právna zástupkyňa Fangovej Angela Aliotová. Dom neobvyklých tvarov má relatívne dlhú históriu, v roku 1976 ho postavil architekt William Nicholson, a práve pre svoju neobvyklú podobu vždy priťahoval zraky zvedavcov.

 

Miestnym sa nepáči

 

Zástupcom mesta prídu dinosaurie expozície vzhľadom k miestnemu charakteru nedôstojné. Hillsborough si podľa právnika Marka Hudáka cení svojho vidieckeho rázu. "Problémom je umelecká inštalácia, dinosaury, zvieracie sochy, nápis a ďalšie veci. Na toto všetko potrebujete povolenie, a to majiteľka nedostala," povedal. "Obrátili sme sa na súd, ktorý snáď rozhodne v náš prospech a donúti majiteľku objekty odstrániť," doplnil.

 

 

Hoci má dom Flintstoneových rad priaznivcov, podľa Hudaka je tŕňom v oku pre niektorých obyvateľov Hillsborough. "Mnoho ľudí si myslí, že tá inštalácia vôbec nekorešponduje s charakterom mesta. A bojí sa, že by niekto ďalší mohol dostať podobný nápad a postaviť si na záhrade napríklad sochy postáv zo Star Wars, na ktoré by sa musel potom každý pozerať," vysvetľuje Hudak.

 

 

Dom samotný obostiera tiež rad nepodložených historiek. Podľa serveru Atlas Obscura sa traduje, že ho kedysi vlastnil George Lucas, tvorca Hviezdnych vojen, alebo tiež niekoľko investorov zo Silicon Valley. Tak či tak je desiatky rokov jednou z kalifornských atrakcií a nezávisle od výsledku súdneho pojednávania zrejme aj naďalej bude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona