Slovenskí včelári by mali tento rok vyprodukovať 7 tis. ton medu

NETKY.SK • 11 August 2013, 15:30 • 2 min
Slovenskí včelári by mali tento rok vyprodukovať 7 tis. ton medu

BRATISLAVA - Nepriaznivé jarné počasie sa podpísalo pod výpadky repkového a kvetového medu. Horúce a suché počasie však prialo produkcii medovicového medu.

slovakia

left justify in out

Slovenskí včelári by tento rok mohli vyprodukovať okolo 6,5 až 7 tis. ton medu. Ako ďalej vyplýva z odhadov Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku, chovatelia včiel túto sezónu zaznamenali pre nepriaznivé jarné počasie výpadky produkcie najmä v prípade repkového medu a jarných kvetových medov. V porovnaní so znáškami z vlaňajška by to mohlo byť tento rok až o dve tretiny menej. "Trochu lepšie to bolo s produkciou agátového medu," uviedla Tatiana Čermáková, zástupkyňa vedúceho Ústavu včelárstva .

Horúce a suché počasie však podľa jej slov prialo produkcii medovicového medu, aj keď znášky nie sú rovnako výdatné na celom území SR. Ceny medu od včelárov sa aktuálne pohybujú od 5 do 8 eur za kilogram, v závislosti od druhu a regiónu. Či bude slovenského medu dostatok do ďalšej sezóny, včelári zatiaľ odhadnúť nevedia. "Mnohí spotrebitelia si nakúpia med v takom množstve, aby im vystačil do nasledujúcej sezóny. Pokiaľ si spotrebiteľ nezvykne robiť takéto zásoby a kupuje si med priebežne v obchodnej sieti, je možné, že v ponuke obchodov už v neskoršom období nenájde med zo Slovenska," uviedla Čermáková. Ten potom nahrádza zmes medov z krajín EÚ alebo zo štátov mimo únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies