Slovenskí učitelia majú šancu získať ocenenie najlepší učiteľ na svete a milión dolárov

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 06:01 • 2 min
Slovenskí učitelia majú šancu získať ocenenie najlepší učiteľ na svete a milión dolárov

BRATISLAVA – Prestížne ocenenie Global Teacher Prize prichádza aj na Slovensko. Od mája tohto roka sa budú môcť naši učitelia uchádzať o možnosť stať sa „Učiteľom Slovenska“ a následne o titul najlepšieho učiteľa na svete a milión dolárov. Komenského inštitút si prevzal licenciu priamo počas vyhlásenia najnovšieho víťaza súťaže v Dubaji.

slovakia

left justify in out

Celosvetová súťaž Global Teacher Prize, ktorú už štyri roky vyhlasuje Varkey Foundation pod záštitou šejka Mohameda bin Rašída al-Maktúma, premiéra Spojených arabských emirátov a emira Dubaja, udeľuje prestížne ocenenie výnimočnému učiteľovi, ktorý výrazne prispel k rozvoju vzdelávania. Tento rok si ho odniesla Andria Zafirakou z Veľkej Británie.

 

„Tisíce nominácií a prihlášok, ktoré každoročne dostávame zo všetkých kútov sveta svedčia o význame práce, ktorú odvádzajú učitelia a o ohromnom vplyve, ktorý majú na naše životy,“ povedal Sunny Varkey, zakladateľ Varkey Foundation a Global Teacher Prize.

 

Ceny sa udeľujú každoročne na slávnostnej ceremónii v Dubaji, pričom do súťaže je zapojených 173 krajín a viac ako 50 krajín organizuje súťaž aj na národnej úrovni. Tento rok sa k nim zaradí už aj Slovensko, ktoré prostredníctvom Komenského inštitútu získalo licenciu na zorganizovanie národnej súťaže. V máji tak môže odštartovať prvý ročník súťaže o Učiteľa Slovenska. Víťaz bude mať šancu uchádzať sa o titul najlepšieho učiteľa na svete a odmenu milión dolárov. Komenského inštitút si kladie za cieľ aj vďaka tejto súťaži zvýšiť prestíž učiteľského povolania na Slovensku a motivovať súčasných aj budúcich učiteľov k výkonu ich profesie.

 

„Aj na Slovensku máme vynikajúcich učiteľov, ktorí robia úžasné veci. Sme preto veľmi radi, že dávame možnosť aj našim učiteľom ukázať sa celému svetu,“ vysvetlil Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu.

 

Prihlasovať sa môžu učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok ale aj školitelia v online kurzoch. Jedným z hlavných hodnotiacich kritérií sú pritom výsledky študentov v triede, či vytváranie inovatívnych a efektívnych vzdelávacích postupov, ktoré sú replikovateľné a škálovateľné, aby dokázali ovplyvniť kvalitu vzdelávania na celom svete. Hodnotí sa však aj poskytovanie vzdelania, ktoré mladým zabezpečí životné či pracovné zručnosti či povzbudzovanie učiteľov, aby zostali v profesii a rozvíjali svoje zručnosti. Viac informácií o Global Teacher Prize nájdete na: https://www.globalteacherprize.org

 

O Komenského inštitúte

Komenského inštitút je inšpiratívnym priestorom pre pedagogických lídrov Slovenska. Cieľom Komenského inštitútu je poukazovať na významné problémy v slovenskom školstve a prostredníctvom praktických riešení realizovaných priamo učiteľmi ukázať možné cesty ich postupného prekonania. Veríme, že 20 praktických príkladov ročne môže dosiahnuť viac ako desiatky koncepcií a konferencií.

V Komenského inštitúte majú učitelia možnosť bezplatne získať vedomosti a zručnosti k realizácii praktickej školskej reformy vo svojej komunite. Pozitívnymi príkladmi budú ukazovať ako je možné školstvo postupne reformovať.

 

O Varkey Foundation

Ocenenie Global Teacher Prize je súčasťou dlhodobého záväzku Varkey Foundation zlepšiť postavenie učiteľov. V novembri 2013 nadácia publikovala Global Teacher Status Index, ktorý bol prvým pokusom porovnať status učiteľov v 21 krajinách. Index odhalil zásadné rozdiely v postavení učiteľov na svete a zistil, že v mnohých krajinách viac ako tretina rodičov by „zrejme“ alebo „rozhodne“ nepodporila svoje deti v kariére učiteľa. Celý report nájdete TU.

 

Víťaz Global Teacher Prize získa finančnú odmenu, ktorá mu bude vyplácaná počas obdobia desiatich rokov a Varkey Foundation mu poskytne aj finančné poradenstvo. Víťaz sa zároveň stáva globálnym ambasádorom nadácie a bude sa od neho očakávať, že sa zúčastní verejných podujatí či odborných diskusií, aby ďalej zvyšoval prestíž učiteľského povolania. Podmienkou získania finančnej odmeny je, aby zostal učiteľom minimálne počas nasledujúcich piatich rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies