Slovenskí samaritáni pôsobia na Filipínach už desať dní

NETKY.SK • 4 December 2013, 09:28 • 2 min
Slovenskí samaritáni pôsobia na Filipínach už desať dní

POPRAD – Už desať dní pôsobia záchranári z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky na Filipínach, ktoré začiatkom novembra zasiahol ničivý tajfún.

slovakia

left justify in out

„Denne ošetríme 170 až 200 pacientov. Deti tvoria vysoké percento našich pacientov. Prichádzajú s respiračnými ochoreniami, črevnými problémami, vysokými teplotami, či škaredými, často infikovanými ranami, predovšetkým na dolných končatinách,“ informovala Renáta Penazzi z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky. Keďže najčastejšou obuvou sú tu „žabky“, šliapnutie na klinec či iný ostrý predmet je podľa Penazzi veľmi častou príčinou ťažkých a infikovaných rán.

Ambulanciu samaritánov denne využíva miestne obyvateľstvo nielen s akútnymi zdravotnými problémami. Často prichádzajú za záchranárskymi tímami ľudia s mnohoročnými zdravotnými problémami, ktoré pravdepodobne z finančných dôvodov dovtedy neriešili. Na Filipínach podľa Penazzi nefunguje systém zdravotného poistenia ako u nás a okrem základnej starostlivosti je ostatná zdravotná starostlivosť spoplatnená. Vážnou skupinou sú pacienti, ktorí o svojej chorobe vedia, avšak nie sú schopní si platiť dlhodobú farmakologickú liečbu. Nie je preto žiadnou raritou vyšetrovať pacientov s mimoriadne vysokým krvným tlakom. Na takéto stavy však samaritáni nie sú pripravení a nie sú schopní takýmto pacientom zabezpečiť dlhodobú adekvátnu liečbu. 

Do konca pôsobenia slovenských samaritánov na Filipínach ostáva ešte päť dní. Aktuálne pôsobia štyria Slováci v spoločnom tíme šiestich rakúskych samaritánov a siedmich členov nemeckej organizácie Lands Aid. Táto skupina prevádzkuje poľnú nemocnicu, ktorú prevzali 25. novembra od izraelskej armády. Po odchode samaritánov budú poľnú nemocnicu prevádzkovať nemeckí lekári. Po príchode na Slovensko „budeme vyhodnocovať naše pôsobenie a snažiť sa vziať si z tohto pôsobenia čo najviac skúseností a poznatkov pre lepšie pôsobenie v budúcnosti,“ dodala Penazzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies