Slovenskí filharmonici odcestujú na umelecké turné do Japonska

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 16:20 • 2 min
Slovenskí filharmonici odcestujú na umelecké turné do Japonska

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia sa po troch rokoch opäť vydá do krajiny vychádzajúceho slnka. V poradí 13. turné v Japonsku absolvujú filharmonici za 12 dní od 16. do 27. júna, počas ktorých odohrajú osem koncertov v piatich mestách - Tokyo, Mie, Kyoto, Ishikawa a Salatama.

slovakia

left justify in out

Zahrajú pod taktovkou dvoch dirigentov, stáleho hosťujúceho dirigenta Leoša Svárovského a pravidelného hosťa filharmónie, rusko-nemeckého dirigenta Daniela Raiskina. Sólistami večerov bude japonský violončelista Tsuyoshi Tsutsumi a ruská klaviristka Anna Vinnitskaya a tiež slovenský violončelista žijúci v Japonsku Ľudovít Kanta, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Orchester Slovenskej filharmónie je japonskému publiku známy. Jej prvý zájazd do Japonska sa datuje do roku 1980. Vtedy filharmónia vycestovala s dirigentmi Zdeňkom Košlerom a Ladislavom Slovákom a tiež s japonským dirigentom a skladateľom Ken Ichiro Kobayashim. O šesť rokov neskôr tu vystúpila pod taktovkou Zdeňka Košlera a Bystríka Režuchu. S touto dvojicou dirigentov uviedli v Japonsku koncerty aj o rok neskôr, v roku 1987. Roku 1993 vycestovali do Japonska so Zdeňkom Košlerom a Ondrejom Lenárdom, ktorý dirigoval japonské turné Slovenskej filharmónie aj roku 1996. Roku 1999 tu koncertovali s japonským dirigentom Hideaki Mutom.

 

Od roku 2003 sprevádza Slovenskú filharmóniu v Japonsku jej terajší stály hosťujúci dirigent Leoš Svárovský. V roku 2003 turné orchester viedol s Angličanom Douglasom Bostockom, roku 2005 s Japoncom Ichiro Saitom, roku 2007 s Joji Hattorim. Jubilejné 10. turné Slovenskej filharmónie v Japonsku sa uskutočnilo roku 2010 pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta Leoša Svárovského. S ním sa uskutočnilo koncertné turné Slovenskej filharmónie v Japonsku aj v roku 2012. V júli roku 2015 sa filharmonici predstavili v Japonsku po dvanásty raz pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta Leoša Svárovského. V tomto roku je to ich trinásta umelecká návšteva krajiny vychádzajúceho slnka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies