Koniec Slovalca poznamená i Cargo, železniciam hrozí masívne prepúšťanie

NETKY.SK • 26 August 2022, 14:28 • 2 min
Koniec Slovalca poznamená i Cargo, železniciam hrozí masívne prepúšťanie

ŽIAR NAD HRONOM/ BRATISLAVA - Koniec jedinej slovenskej hlinikárne ovplyvní stovky rodín, zo Žiaru bude hladová dolina.

slovakia

left justify in out

Slovalco ohlásilo koniec výroby a prepúšťanie, zamestnanci tak skončia na úradoch práce. Zástupcovia fabriky neprinášali len prácu, v samotnom Žiari nad Hronom a priľahlých obciach investovali každý rok nemalé finančné prostriedky. Postavili futbalový štadión, detské, či športové ihriská, pomáhali obyvateľom i nemocnici.

 

Minister hospodárstva sa ku krachu spoločnosti vyjadril, že pomoc pre nich stála na Igorovi Matovičovi, ten uviedol, „že ho to mrzí, ale nedá sa pomôcť každému."

 

Viac si môžete prečítať tu: Matovič o Slovalcu: „Nemôžeme pomáhať všetkým." Čo na to Sulík?

 

obrazok

 

Teraz sa ukázalo, že zatvorenie hlinikárne neovplyvní len Žiarčanov, ale i štátnu železničnú spoločnosť Cargo a.s.. Štátna firma vozila pre Slovalco vyše 300 000 ton oxidu hlinitého ročne. 

 

„Ukončením výroby hliníka príde ZSSK Cargo nielen o významné objemové výkony, ale aj o tržby v miliónoch eur za rok a obávam sa, že môže byť ohrozená aj zamestnanosť u nás ako dopravcu v danom regióne," priblížil generálny riaditeľ ZSSK Cargo Roman Gono.

 

obrazok

Protest zamestnancov Slovalca pred Úradom vlády SR

 

Na území Slovenska prepravovala železničná spoločnosť tieto zásielky ako certifikované ucelené vlaky, čo sú vlaky zaradené do systému manažérstva kvality podľa normy ISO. Na uvedené prepravy boli naviazané aj ďalšie výkony ako pristavovanie vozňov na vlečku a z vlečky či komerčné úkony.

 

Slovalco prepustí vyše tristo priamych zamestnancov, na výrobu fabriky boli naviazané aj subdodávateľské spoločnosti, odhadom má isť okolo 1 000 ďalších pracovných miest. 

 

Prečítajte si aj: Ukrajinci sú nespokojní s pomocou Britov, ktorí im poskytujú svoje domovy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies